Voedselbos, ruim baan voor de fietsers, Energieraad, Energiefonds en burgercooperaties


Woensdagavond 7 maart 2018 was het goed druk in Milieucentrum Weizigt. Politieke partijen en belangstellenden waren aanwezig om met elkaar te praten over de energietransitie o.l.v. Anneke van Veen. Gaat het goed, moet het sneller, wordt de kennis en burgerinitiatieven die er zijn voldoende benut? Dit waren onderwerpen die aan de orde kwamen.

Er waren wel verschillen tussen partijen, met name over tempo en over financiering.

De PvdA ziet wel wat in een Energiefonds om de omschakeling naar nieuwe energiebronnen en om huizen energieneutraal te maken. Maar vooral belangrijk is dat bewoners, ondernemers, woningcorporaties, gemeente en burgerinitiatieven bij elkaar worden gebracht. De PvdA denkt dan bijvoorbeeld aan een Energieraad waar al deze partijen in zijn vertegenwoordigd en die met elkaar afspraken kunnen maken. Know how moet veel meer worden gedeeld. Veel burgers hebben geen idee wat er allemaal op hen af komt, en wat er moet gebeuren. Die kennis is nodig, evenals energiezuinige producten.
Het is niet alleen een zaak van bewoners, maar zeker ook van ondernemers die voor de innovatie en de techniek moeten zorgen, en die ook financieel moeten bijdragen. Zo ook moeten woningcorporaties betrokken worden, die hun hele woningbestand om moeten zetten naar energiezuinig, zonder dat de lasten worden verzwaard voor de huurders, vindt de PvdA. De betaalbaarheid om tot energiezuinige woningen te komen is belangrijk. Ook lagere inkomens moeten kunnen profiteren van de omschakeling. Niet iedereen kan fors investeren in 0 op de meter woningen.

Een Energiefonds kan daarbij helpen. Dat Energiefonds kan gevuld worden uit Enecogelden. Ofwel bij verkoop (waar PvdA tegen is) een deel hiervoor bestemmen, ofwel via het jaarlijkse dividend dat Dordrecht ontvangt.

Ook Provincie, ondernemers en Rijk moeten hieraan bijdragen.

Verder is voor de PvdA belangrijk:
- schone lucht, veilig kunnen eten uit eigen tuin en schoon drinkwater, meer ruimte voor de fiets, en schone auto's: gezondheid centraal
- meer ruimte voor groene initiatieven als Voedselbos en Stadslandbouw; bij Bestemmingsplannen hier ruimte voor maken
- ga in gesprek met elkaar in de stad, in de wijken

Foto's van Rien Val.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"