Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag
Veel belangstellenden en familieleden waren op deze woensdagmiddag 8 maart van Internationale Vrouwendag gekomen voor de officiële onthulling van het Lenie Dickepad. Ondanks de koude en winterse neerslag. Zelfs Vajèn, achterachternicht van Lenie Dicke, was gekomen om het mee te maken. En Freek Dicke zorgde voor prachtige gitaarmuziek.

Igle Weidenaar van Essenhof opende in ‘zijn’ Aula de bijeenkomst. Essenhof maakte het ook mogelijk dat deze bijeenkomst plaats kon vinden. 

Ik vertelde namens Dochters van Dordrecht en Vrouwen Kunnen Alles dat ik het heel bijzonder vond het dat er zovelen in deze winterse omstandigheden toch waren gekomen. Ik heet Vajèn (achterachternicht) speciaal welkom. Vajèn zit op de Vrije School en had een keer een spreekbeurt over haar werkstuk gehouden over haar familie Dicke in Dordrecht en dan speciaal over Lenie. Zij wist dit zo enthousiast en aansprekend te verwoorden, dat zij een prachtige beoordeling van de school heeft gekregen. Zij is beretrots op Lenie. 

Ook was er een oud bewoner van de omgeving van de Prinsenstraat aanwezig die het huis van de Dickes in de Prinsenstraat heeft zien afbranden. Het huis stond in lichterlaaie, en brandde helemaal af. Ook omdat de brandweer pas laat kwam, en men eigenlijk alleen de omliggende panden nat hield. Hij ziet die beelden nog als de dag van gisteren voor zich.

Hans Berrevoets, Dochters en Zonen van Dordrecht, vertelde over het plan om op de plaats van het huis van de familie Dicke in de Prinsenstraat een herdenkingsteken te laten plaatsen. Daar wordt nu actie voor ondernomen. Ook herinnerde hij er nog aan dat ook de Tentoonstelling Vrouwen in het Verzet in Dordrecht op stapel staat in Museum 40-45. Voorzitter van Bestuur Ed Vermeulen was ook aanwezig.

Tenslotte vertelde Henk Dicke nog over zijn persoonlijke kontakten met Lenie. Zij was niet iemand die graag op de voorgrond stond. Ze was weinig spraakzaam over de oorlogsperiode en haar tijd in de gevangenis. Lenie was een lieve vrouw. Het was heel bijzonder dat de Dickes de oorlog hebben overleefd.

Wethouder Chris van Benschop vertelde ter plekke - vlak voor de onthulling van het bord Lenie Dickepad - dat zij het buitengewoon mooi vond dat zij op Internationale Vrouwendag deze handeling mocht verrichten. En dat zij dankzij vrouwen als Lenie, die ondanks hun angst, zich inzetten voor een betere samenleving, zij nu hier zo kon staan. Samen met Freek Dicke onthulde zij het Lenie Dickepad bordje.

Aan het pad ligt ook het Dicke-graf, met Lenie.

Daarna was het nog gezellig napraten met hapje en drankje.

Bekijk hier verslag en filmpje van RTV Dordrecht

Bekijk hier verslag en filmpje van RTV Rijnmond (begint bij 3.30 min)

Lees hier het (foto)verslag op Dordrecht.net

Lees hier het verslag op DordtCentraal

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"