Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"



Op woensdag 19 april 2023 organiseerde de KlimaatCoalitie Dordrecht i.s.m. Platform Duurzaam Dordrecht weer een KlimaatBorrel. In de Biesboschhal. Ditmaal ging het over BioDiversiteit. Hoe BioDivers ben jij? Hoe BioDivers is Dordrecht?

Er waren 4 gastsprekers - Ifor Schrauwen (buurtorganisator), Anneke van Veen (duurzame ondernemer), Fred Kuipers (Waterschap Hollandse Delta) en Dirk van Burgel (Bomenridder). O.l.v. Hidde van de Weg (KlimaatCoalitie) waren er levendige discussies en kwamen er mooie ideeën op.

Hoe worden we nog meer BioDivers?

Na een korte inleiding van Jan de Keizer (KlimaatCoalitie) gingen de gesprekken van start.
Volgens Fred moeten we veel beter baggeren, dat geeft minder methaan. Anneke vertelde dat de boeren het waterpeil niet omhoog wilden. Dat is niet goed voor hun gewassen. Er zijn altijd belangenconflicten.
Zo zijn bevers goed voor de biodiversiteit, maar slecht voor onze dijken. Fred reageerde daarop dat het Waterschap een kunstburcht heeft gemaakt voor de bevers, waar ze in kunnen trekken. Je moet altijd kiezen voor veiligheid. Maar er waren ook geluiden dat de bever zijn moet kunnen gang.
De brandnetel is overigens een prima plant, vond men.

Yuverta Collega zei dat het niet zozeer gaat om alleen meer groen, maar ook om het juiste groen. Connie Tahey wilde komen tot een gezamenlijke aanpak voor energie en groen, straat voor straat. Vanuit de zaal werd het idee geopperd om de gemeente veel meer biodiverse plantenbakken beschikbaar te laten stellen. Bij bewoners zit heel veel beweging en ervaring. Ifor is ook van mening dat er veel meer gefaciliteerd kan worden. Volgens hem zijn parkeerplaatsen heilig voor bewoners en ondernemers. Hij deed de suggestie om dan maar gewoon zelf stiekem groen te planten op parkeerplaatsen. "We moeten voorkomen  dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben". De opmerking kwam dat iedereen een huis zou moeten hebben met een tuin. 

Wethouder Tanja de Jonge vertelde dat de gemeente best wel veel doet met biodiversiteit, maar de auto willen bewoners niet kwijt. Er komt nu een experiment met een rijdend bos in versteende wijken. Ook is de gemeente op zoek naar plekken om bomen te planten. En meer heggen op het platteland.

Jan Willemsens (akkerbouwer) zei inmiddels 101 bomen te hebben geplant.

Dirk pleitte voor het bijplanten in Dordrecht van 120.000 bomen. Voor elke inwoner een boom. Afgeleid van het advies van het IPCC. Ook pleitte hij voor het oprichten van een Gemeentelijk Meldpunt ter bevordering van de biodiversiteit. Nogmaals riep hij op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen door raad en college, om een helder leidend denk- en handelingskader te scheppen.

Anneke vertelde over haar kinderboek dat gaat over de liefde voor plant en dier. Natuurlessen op school zijn zo belangrijk. 

Hidde bood het eerste zakje biodivers zaad aan Ifor aan voor de actie Tegels Wippen. 

Connie Tahey en Marco Brand hielden een Pitch over regionaal voedsel. Zij zijn betrokken bij het opstellen van het Regionaal Voedselbeleid.

Tot slot was er nog de opmerking dat ook de industrieterreinen wel wat meer biodiversiteit kunnen gebruiken.

Daarna was er nog volop napraten met heerlijke hapjes en drankjes van het eiland.

Er wordt verder gegaan met Biodiversiteit. We houden je op de hoogte.

Tot de volgende keer ...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"