Alle partijen willen oud waarnemend burgemeester Peter van der Velden als informateur - die inmiddels heeft toegezegd
Vrijdagmiddag 23 maart 2018 was er in de gemeenteraad in het Stadskantoor het zogenaamde 'Duidingsdebat'. De lijsttrekkers van de politieke partijen konden aangeven hoe zij naar de uitslag van de verkiezingen kijken en hoe zij vinden dat daar mee moet worden omgegaan.
BVD beet het spits af met het voorstel om oud waarnemend burgemeester Peter van der Velden te vragen om informateur te worden. En hem de opdracht mee te geven om te kijken wat een wenselijke coalitie zal zijn, of zelfs meerdere mogelijkheden om te komen tot een coalitie. Voor BVD was de voortzetting van de huidige coalitie (met CDA, VVD en CU/SGP) niet vanzelfsprekend. Ook al hebben zij de meerderheid behouden. BVD heeft een flink verlies geleden van 6 zetels en heeft nu 8 zetels en blijft daarmee wel de grootste partij. BVD neemt dan ook het voortouw in de coalitiebesprekingen.
VVD heeft 2 zetels erbij gekregen en heeft nu 5 zetels. Volgens lijsttrekker Maarten Burggraaf hebben zij een goede campagne gevoerd, met concrete activiteiten. Zij staan dichtbij de mensen, zijn deur aan deur geweest. Hun motto is: doen. Een open en pragmatische bestuursstijl moet je uitstralen en dat is aangeslagen. De VVD wil vooral een coalitie van een krachtig en compact bestuur. Er hoeft geen 5e partij erbij voor de VVD. Maar als daar wel de voorkeur naar uitgaat, dan moet er goed gekeken worden door de formateur welke partij goed past in dat profiel.
CDA vond vooral dat er steun was voor hun inhoudelijke koers. Zij zijn stabiel gebleven met 4 zetels. Er moet - volgens het CDA - zeker recht worden gedaan aan de ideeen van GroenLinks, die 2 zetels erbij heeft gekregen.
D66 heeft wel meer stemmen gekregen, maar het bleef bij 4 zetels. D66 wil vooral meer lef en durf zien bij een nieuwe coalitie, zodat er weer aangepakt kan worden. Ook moet de gemeenteraad nu echt meer betrokken worden bij het opstellen van het coalitieprogramma.
GroenLinks wil vooral kansen pakken en veranderen. GroenLinks heeft zich verdubbeld naar 4 zetels. GroenLinks wil vasthouden aan het Sociaal Manifeste met PvdA en SP voor een sociaal en duurzaam beleid. Samen hebben de linkse partijen ook 8 zetels, net als BVD. GroenLinks wil een college die echt naar inwoners luistert, meer doet met milieu en natuur, werkt aan circulaire economie, WMO menselijker maakt, en zorgt voor huisvesting voor iedereen. Verandering begint in Dordrecht, aldus GroenLinks.
CU/SGP was bezorgd voor de versnippering: 11 partijen in de gemeenteraad, en dat de helft van de kiezers niet stemt. De partij wil de zorg dichterbij en bereikbaarder maken. CU/SGP wil vooral een stabiel en ambitieus bestuur en ziet meerdere mogelijkheden voor een coalitie.
PVV wil zich vooral constructief, verbindend en duidelijk opstellen. Zij zien in hun opstelling wel aanknopingspunten voor een coalitie.
SP wil er zijn voor alle bewoners in Dordrecht en vindt dat we de tweedeling moeten tegengaan: tweedeling tussen links en rechts en rijk en arm. Verder wil de SP betaalbare woningen, geen armoede, goede zorg, eenzaamheid bestrijden en dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft. De SP ziet ook een linkse combinatie wel zitten.
VSP is een partij voor senioren, maar wil ook jongeren meer betrekken en binden aan onze stad. VSP wil er zijn voor alle Dordtenaren. De VSP ziet 2 opties: 1) doorgaan met de huidige coalitie en 2) met de winnaars en met andere partijen komen tot een coalitie. Een breed gedragen college. Een bestuursverantwoordelijkheid gaat de VSP niet uit de weg. De VSP ziet veel meer in een Raadsprogramma, waarin iets van alle partijen in zit. Dat is het beste voor Dordt.
PVDA vertelde over het verloren vertrouwen, het vertrouwen dat de PvdA is kwijt geraakt bij de burger. De PvdA is van 4 naar 2 zetels gegaan. Dat vertrouwen moet weer terug. "Je hebt pas echt verloren als je niet meer meedoet". De PvdA heeft samen met GroenLinks en met SP het Manifest over linkse samenwerking samengesteld. De PvdA vindt dat ze zich bescheiden nu dient op te stellen. Het is goed als er gewerkt gaat worden met een Raadsprogramma.
Gewoon Dordt vindt de voortzetting van het huidige college niet logisch. Andere mogelijkheden moeten worden onderzocht. Ook Gewoon Dordt is voor een Raadsprogramma met inbreng van alle partijen. Maar als er toch een coalitieaccoord komt, moet dit niet al te strak vastgelegd zijn. Gewoon Dordt had roze chocolade van 'nJoy Chocolate meegenomen voor de nieuwe informatie Peter van der Velde.
Reacties