Experimenteer met langere openingstijden winkels in de binnenstad tot 19 uur in de zomermaanden


PvdA wil meer ruimte voor horeca en ondernemers, vooral ook in onze binnenstad. Hoe zorgen we ervoor dat er meer bezoekers komen en wat willen de ondernemers zelf?

PvdA kandidaten Herman van der Plas en Jacqueline van den Bergh gingen op de koude vrijdagmiddag 2 maart 2018 op bezoek bij ondernemers in de Vriesestraat, op de Groenmarkt en Voorstraat.

We kwamen ook langs Spring City Spa, de nieuwe zaak op de Voorstraat, van Wouter van der Spoel, waar ik goed werd voorgelicht over hun producten.

Met veel ondernemers hebben we gesprekken gevoerd over tal van zaken. Over de openingstijden tot 19.00 uur is men verdeeld. Voor de vele kleinere winkeliers met gezinnen is het lastig. Maar als veel consumenten het willen die dan ook daadwerkelijk naar de stad komen, wil men wel langer open blijven. Ook is men niet zo met het grote geheel bezig, maar meer met de eigen zaak. Daar gaat alle energie en tijd in zitten. Maar dat er meer mensen komen winkelen en kopen in onze binnenstad is wel in ieders belang. Dat ziet men wel in.

De koopavond wordt door veel ondernemers 'dood' verklaard. Men wil hem afschaffen.

Over het algemeen is men tevreden in de binnenstad, maar de parkeertarieven mogen van velen wel naar beneden en er mogen meer kleinschalige muzikale festiviteiten zijn.
Men denkt daarmee meer winkelend publiek te trekken.

Belangrijke punten die ondernemers o.a. naarvoren brachten:

- veel te hoge huren voor winkelpanden; huren moeten aanmerkelijk lager worden, dan kunnen meer leukere en aparte winkels terecht in het hart van de stad
- nodig: zebrapaden op de Groenmarkt om snelheidsduivels af te remmen en oversteken makkelijker te maken
- geef ondernemers meer de ruimte: suggestie van ondernemer: Laat ze 1 week per jaar helemaal zelf bepalen wat er moet gebeuren in de binnenstad
- in de zomer een experiment doen met winkels langer open tot 19 uur op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond
- veel meer kleinschalige muzikale festiviteiten in de winkelstraten
- lagere parkeertarieven
- afschaffen koopavond

De PvdA vindt dit belangrijk voor de komende tijd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"