Zuid-Holland moet de schoonste provincie van Nederland worden

Zaterdag 24 maart 2018 was er een PvdA provinciale bijeenkomst in Engels in Rotterdam. Naast berichten uit de PvdA Provinciale Statenfractie werd er ook stil gestaan bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

PvdA fractievoorzitter Ron Hillebrand in de Staten vertelde dat de fractie zich zorgen maakt over de grote woningnood in Zuid-Holland. Samen met SP en GroenLinks heeft de PVDA de website www.woningnoodzuidholland.nl in het leven geroepen. Hier kunnen mensen hun ervaringen melden met de woningnood en hun zoektocht naar een woning. Er is een monitoringsysteem bij de Provincie om in de gaten te houden of er door gemeenten voldoende woningen worden gebouwd, en dan vooral ook voldoende sociale woningen.

De PvdA fractie wil 4 miljoen - in het kader van bijdrage aan het Regeeraccoord - besteden aan:
- MBO stageplekken en banen; hierover convenanten afsluiten
- Energietransitie; vooral om de corporatiewoningen energiezuinig te maken
- Recreatiegebieden rondom de steden
- Duurzaamheid: verbetering waterkwaliteit; verkeersveiligheid; geluidschermen langs wegen

Op mijn vraag of men hier 'schone lucht' aan wil toevoegen, antwoordde Ron dat dat niet nu erin komt, maar dat de PvdA van Zuid-Holland de 'schoonste provincie van Nederland' wil maken. Door bijvoorbeeld veel strengere voorwaarden en normen te stellen bij vergunningen.
Hier komt apart aandacht voor, en een aparte bijeenkomst.

Na de pauze sprak oud PvdA-voorzitter Ruud Koole over de PvdA na de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA was landelijk veel te onzichtbaar. GroenLinks was heel zichtbaar. De punten van de PvdA zouden moeten zijn: Klimaat (daar moet de PvdA zich echt veel drukker over maken); Robotisering van de arbeid; Migratie; Verschil tussen hoger en lager opgeleiden.

Er is vooral gekozen voor lokalen en men heeft zich afgekeerd van de landelijken. Er is nog veel last van het verleden. In de campagnes was daar nog veel van te merken. Maar er waren ook uitzonderingen waar het goed ging, zoals in Emmen, Rotterdam, Alblasserdam. Suggestie werd gedaan om een andere naam te kiezen bij gemeenteraadsverkiezingen, waarin het lokale meer tot uitdrukking komt. Maar de meesten vonden dat geen goed idee. Er is langer tijd voor nodig om het vertrouwen weer terug te winnen. We moeten veel strijdbaarder zijn, en veel meer opkomen voor zekerheid: zeker van baan, inkomen, woning en zorg. Bij de decentralisatie is het fout gegaan omdat het direct gekoppeld werd aan zware bezuinigingen.

Via het panel met ook Nelleke Vedelaar (huidige PvdA-voorzitter), Ruud Koole, Barbara Kathman (fractievoorzitter PvdA Rotterdam) en Lars en Martijn kwam de discussie los met de aanwezigen. Over het algemeen was men het hierover eens: De mensen moeten weer centraal komen te staan. "Er ongelooflijk zijn voor de mensen!", aldus Barbara. Het klimaat werd gemist in de verkiezingsprogramma's en als thema bij de PvdA. Dat moet snel hoog op de agenda komen te staan!

Belangrijke aandachtspunten vanuit de Provincie:
Woningbouw - Chemours - Energie - Regionale Economie - Omgevingswet - Duurzaamheid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"