RIVM adviseert toch om met mate uit eigen tuin te eten binnen een kilometer rond Chemours - Dit is erg: drinkwater en eten uit eigen tuin moet veilig zijn


Het lang aangekondigde Moestuinenonderzoek van RIVM in de omgeving van Chemours is klaar. Het RIVM heeft 10 moestuinen in de omgeving van Chemours onderzocht op PFOA en op GenX. Uit de analyse van 74 monsters is de conclusie dat het in principe veilig is om uit moestuinen te eten. Maar toch adviseert het RIVM om binnen een kilometer rond Chemours met mate te eten uit eigen tuin en moestuinen. Niet te vaak en niet te veel. Reden hiervoor is dat omwonenden ook via lucht en drinkwater met GenX en PFOA in aanraking komen of zijn gekomen.
Groenten en fruit uit tuinen en moestuinen die verder dan een kilometer rondom Chemours liggen worden wel veilig verklaard.

Dit zijn toch schokkende uitkomsten. Dat de aangetroffen stoffen PFOA en GenX in de directe omgeving van Chemours zodanig zijn dat eten uit eigen tuin wordt ontmoedigd door RIVM.

Bewoners die al jarenlang uit eigen tuin eten of uit moestuinen en die juist groenten en fruit kweken omdat dat gezond en beter is, komen nu van een koude kermis thuis en zullen zich nog meer ongerust gaan maken dan ze al waren. Wat wat is eten met mate? En wat als je altijd al uit eigen tuin al hebt gegeten?

Dit is erg. Dit moet stoppen. Want drinkwater en eten uit eigen tuin moet veilig zijn voor iedereen.

De uitstoot bij Chemours van de zeer giftige stoffen moet stoppen, voor de veiligheid van de bewoners en omgeving.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"