Donderdag 8 maart 2018: Programma Internationale Vrouwendag in Dordrecht



Het landelijk thema 2018 is: Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig! In veel plaatsen in het land zijn activiteiten in het kader van Internationale-vrouwendag. Ook in Dordrecht gebeurt er van alles.

Start was op zaterdag 3 maart met het radioprogramma van Esther de Beun op Drechtstad FM, 95.7 FM of via http://www.rtvdordrecht.nl/radiogids/stream met leden van de Initiatiefgroep 8 Maart 2018: Jacqueline van den Bergh, Esther de Beun, Sandra van Eck, Els Hauser, Kitty Kruger, Martha Mensen, Mary Ruisch.
Het programma is volledig gewijd aan Internationale Vrouwendag 2018. Er worden diverse vrouwen geĆÆnterviewd. Onder andere vrouwen die werken in een ‘mannenberoep’. We gaan praten over opleiding en onderwijs: “Hoe vergroot je je kans op werk of zoek je mogelijkheden om je positie op de arbeidsmarkt te versterken?”. Speciale aandacht wordt besteed aan onderwijs voor mensen die niet van oorsprong Nederlands zijn. 
                                                  
Het programma 8 maart  2018: 
-’s Morgens is er een stadswandeling door Dordrecht met de titel: “Bijzonder Dordtse vrouwen van vroeger en nu”. Enkele bekende namen: de schrijfster Top Naeff, de verzetsstrijdster Lenie Dicke en poppenspeelster DamiĆ«t van Dalsum.
De wandelaars verzamelen in de hal van het Stadskantoor aan de Spuiboulevard vanaf 09.30 uur. Om 10.00 uur start de wandeling.  De wandeling duur ongeveer 01.30 uur.                                                                                                                                                           
Wie niet wil wandelen kan deelnemen aan diverse activiteiten verspreid over de stad:
-  Cursus Intuitief schilderen (= schilderen vanuit je hart) bij studio Blijmakers op de Voorstraat  142/144. Kosten € 10,- inclusief materiaal en koffie/thee. Aanmelden gewenst. De cursus wordt     ’s-morgens om 11 uur gegeven en ’s-middags om 15.00 uur en duurt een uur. Aanmelden via het evenement op Facebook Studio Blijmakers.
- Als hommage aan Wijnie Jabaay, politica van de Partij van de Arbeid,  wordt het naambord van de de Wijnie Jabaaylaan onthuld, in het Leerpark.Dit gebeurt in de aanwezigheid van haar dochter Karin en Ć©Ć©n van haar kleinkinderen. Wijnie Jabaay heeft vele jaren gewoond en geleefd in Dordrecht. Zij heeft zich altijd sterk gemaakt voor de emancipatie van vrouwen en gestreden voor meer onderwijs en daarmee voor meer kansen voor vrouwen.
Wij verzamelen om 11.15 uur op de Romboutslaan voor de studio van RTV Dordrecht. We lopen dan gezamenlijk naar het te onthullen naambord. Dat vlak bij is. Kom je ook?
-‘s Middags is er een hightea in de Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat no 67. Deze middag start om 13.15 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft je niet vooraf aan te melden. Onder het genot van allerlei lekkers  kan je luisteren naar het BALANS koor. Er zijn een aantal presentaties  en wordt er gediscussieerd over de kansen/mogelijkheden van vrouwen.
De middag wordt afgesloten met een optreden van het koor “Melange rood” rond 16.30 uur. Kijk voor gedetailleerde informatie op de site van de Buitenwacht.
- In het Dordrechts Museum de tentoonstelling: “Ode aan de vrouw”. Deze tentoonstelling is alleen op 8 maart 2018 te zien van 14.30 tot 16.30 uur.  De kosten zijn  10 euro inclusief koffie/thee met  wat lekkers. Aanmelden via het evenement op de facebookpagina van het Dordrechts Museum.
- Bij R-Newt, de jongerentak van Contour de Twern op de Vest 181, is een activiteit speciaal voor jongeren (meiden en jongens) vanaf 12 jaar. De activiteit start om  15.30 en duurt tot 18.00. Er zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft je niet aan te melden
-De dag wordt feestelijk afgesloten in bioscoop “The Movies” in de Nieuwstraat met de film “HIDDEN FIGURES”.                                                                                                            
Een film over drie vrouwen van  Afro Amerikaanse afkomst die werkten bij de NASA. Zij waren het brein achter Ć©Ć©n van de grootste operaties in de geschiedenis, de lancering van astronaut  John Glenn in de ruimte.” Een fantastische film! Er wordt een korte inleiding op de film gegeven vanaf 19.30 uur en aansluitend wordt de film vertoond. 
De kosten zijn € 10,- per persoon inclusief consumptie.  Bij voorkeur kaarten bestellen bij  the Movies, telefonisch via 078-7200777 of via de mail: info@themoviesdordrecht.nl                                                                                                                                                                                     
Aansluitend kan er in de bovenzaal worden gedanst op de muziek die 2 DJ’s voor ons gaan draaien! We gaan daar een leuk feestje bouwen!!

Namens de initiatiefgroep 8 maart 2018:
Jacqueline van den Bergh, Esther de Beun, Sandra van Eck, Els Hauser, Kitty Kruger, Martha Mensen, Nelleke de Smoker, Erica de Winter, Mary Ruisch

Kijk ook op facebookpagina Vrouwen Kunnen Alles

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"