"Trots op je naam die je hebt gekregen"


Op het First First Time Voters Event in het Energiehuis op woensdagavond 14 maart 2018 waren aardig wat jongeren op af gekomen. Deze bijeenkomst was speciaal georganiseerd voor jongeren, die voor de eerste maal mogen gaan stemmen. Ruben Schildt deed mee namens de PvdA. Hij is 16 jaar, en de jongste deelnemer aan het debat.
Vertegenwoordigers van veel politieke partijen zaten in een forum en moesten reageren op diverse stellingen, zoals 'Is gaan stemmen een burgerplicht?', Anoniem solliciteren?, Is Dordrecht wel een aantrekkelijke stad voor jongeren?

Men vond niet dat stemmen verplicht gesteld moet worden. Gaan stemmen is wel een soort morele verplichting, om mee te doen aan het democratie. Of mensen juist op populistische partijen gaan stemmen als het verplicht is, daar was men het niet over eens.

Over het anoniem solliciteren om discriminatie tegen te gaan, waren eveneens de meningen verdeeld. In Den Haag is het een succes. Mensen met een migranten achtergrond worden wel meer aangenomen. "Je komt in ieder geval wel eerst binnen". Anderen vonden dat als een bedrijf je echt niet wil hebben, je toch niet wordt aangenomen, ook al heb je wel een gesprek gehad.
Ook zei iemand dat je juist trots op je naam moet zijn, die je hebt gekregen!

Ook kwam de vraag: is het voor jongeren nog wel leuk om in Dordrecht te wonen? Veel jongeren denken eraan om Dordrecht te verlaten. Er is weinig te doen, het is niet aantrekkelijk voor jongeren om er te wonen en te werken.

De intercity's moeten blijven komen, meer woningen voor jongeren en er moet meer te doen zijn. Voorstel om meer buurtontmoetingsplekken te maken in wijken vond grote bijval. Daar kunnen activiteiten plaatsvinden.
Ook werd er gedacht aan een digitaal jongerenplatform, waar allerlei ideeen en activiteiten op kunnen worden gemeld.

Voor de PvdA zijn jongeren belangrijk voor onze stad. Er moet dan ook meer studentenhuisvesting komen (in centrum maar bijvoorbeeld ook in Leerpark), meer HBO en er moet meer te doen zijn in Dordrecht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"