"Ze luisteren niet - totdat de plant uit de grond komt"


Donderdagavond 8 februari 2018 was er in Ketel 1 in het Energiehuis een bijeenkomst n.a.v. VPRO Tegenlicht (televisieprogramma). Dit keer ging het over: Ons Voedsel.

Veel mensen zijn al lang vergeten hoe ons voedsel wordt verbouwd en uiteindelijk op ons bord komt. Het is er gewoon altijd, en overal verkrijgbaar.

Toch komt het mondiale voedsel verbouwen en transporteren over de hele wereld in gevaar vanwege de CO2 uitstoot. Stadslandbouw wil ons voedsel in de directe omgeving van steden verbouwen en afnemen. De Korte Keten: de boer levert direct aan consument.

In het forum zat ook een landbouwer, die veel regionaal afzet. Hij verkoopt zakken aardappelen met zijn foto erop. Hij zei dat scholen verplicht landbouwers moeten bezoeken, zodat ze meer feeling krijgen met ons voedsel. Hij ontvangt veel scholen, die hij vertelt wat hij doet. Verveeld zitten de leerlingen dan een beetje rond te kijken, totdat hij de planten uit de grond haalt. Dan zijn ze een en al belangstelling. Dan zien ze wat er gebeurt, wat er groeit.

Ook Drechtstadsboer was er. En Rechtstreeks, die kratten (Groene Kratje) vol biologische groenten levert aan consumenten. Deze groenten smaken veel beter.

Toch is de Stadslandbouw (Rotterdam doet er al veel aan) nog te kleinschalig om miljarden mensen te kunnen voeden. Wel wordt kennis over voedsel verbouwen, verbeteren van kwaliteit, etc. steeds belangrijker. Overal ter wereld komt er steeds meer belangstelling voor. In landen en regio's.

Aan de andere kant heb je het grootschalig voedsel telen, zoals in kassen. Strak georganiseerd en wetenschappelijk opgezet. In Amerika heb je al enorme hallen waar voedsel wordt verbouwd, voedselflats. Schoon en van goede kwaliteit.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Mooie en zonnige Voedselfietstocht om kennis te maken met 'Voedsel van ons Eiland'