Lager opgeleiden steeds meer in flexbanen zonder zekerheid



Het was heel druk in De Buitenwacht, woensdagavond 21 februari 2018, tijdens het Armoededebat met bewoners en politici onder leiding van Kees Thies.

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er nog veel mensen in armoede leven in Dordrecht. Ook kinderen in armoede. Dat er een Voedselbank is, is goed, maar het is intens triest dat het er moet zijn, omdat veel mensen van een te laag inkomen moeten rondkomen.

Veel aandacht was er voor schulden. Alles moet erop gericht zijn om schulden direct aan te pakken, zodat er geen hele schuldenberg kan gaan ontstaan. Zoals bijvoorbeeld het project Geldmatties voor jongeren van de PvdA.

Investeren in vooral onderwijs (huiswerkbegeleiding) en in buurtkamers/huizen (weer terug in wijken) waar we elkaar kunnen ontmoeten en gezamenlijk activiteiten organiseren. Helpt mee om ook eenzaamheid tegen te gaan.

Er is veel armoede ook onder werkenden. Vooral lager opgeleiden zitten vast in flexbanen zonder zekerheid van een goed en vast inkomen, met wel met hoge vaste lasten. Ook deze groep moet aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen, maar beter nog zicht hebben op hogere lonen en vaste kontrakten.

Gezondheid is minder bij mensen die langdurig in armoede leven. Men kan de eigen bijdrage niet betalen, en ook de tand
arts en fysiothepeut niet. Gevolg is dat men fysiek minder wordt. Je kunt bij wijze van spreken aan het gebit van iemand zien hoe zijn/haar financiele situatie is.

Een aantal voorstellen om armoede aan te pakken:

- niet korten op onderwijsachterstandenbeleid
- huiswerkbegeleiding ook in wijken
- fors investeren in kansengelijkheid
- jongeren leren omgaan met geld
- zo vroeg mogelijk schulden signaleren


Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar