Grijze bak blijft om de 14 dagen geleegd worden - proeven op vrijwillige basis
Met het nieuwe Afvalstoffenbeleidsplan wil de gemeente bereiken dat meer bewoners en bedrijven hun afval vaker en beter gaan scheiden. Zodat er uiteindelijk helemaal geen restafval (grijze bak) meer over blijft. In 2020 stijgt de afvalscheiding naar 75%. Dat is een fors tempo.
Dat betekent dat de grijze bak al snel nog maar 1 x per 4 weken wordt geleegd.
Voor veel mensen is afval scheiden een lastige zaak, zeker met drukke banen en kinderen. Ook moet voorkomen worden dat meer afval op straat terechtkomt of in buitengebied wordt gedropt.
Ook komen er alternatieven in beeld, zoals nascheiding in de fabriek. Landelijk wordt de discussie steeds meer gevoerd dat nascheiding door de afvalverwerkers goedkoper en efficienter is dan voorscheiding. De PvdA wil dit duidelijker onderzocht hebben. Dat mensen lui worden als ze niet meer zoveel hoeven te scheiden, klinkt niet overtuigend. Het is niet alleen een zaak van bewoners, maar zeker ook van bedrijven en industrie, die andere verpakkingen kunnen gaan gebruiken.
De oplossingen voor het weggooien van luiers, etc. wordt gezocht in extra bovengrondse containers in straten op acceptabele loopafstand. Dat moet je niet willen. Ook afvalcoaches om mensen te helpen hun afval te scheiden vinden wij totaal niet nodig. Beide zaken zijn verspilling van geld.
De PvdA wil de varianten van Nascheiding, Ondergrondse containers in alle wijken en het Gebruik van gekleurde zakken goed uitgewerkt zien in een volgend voorstel.
De grijze bak blijft dan ook om de 14 dagen geleegd worden. En er is een keuze voor het plastic afval: ofwel de zakken blijven gebruiken, ofwel een oranje container in je tuin.
Er komt nu een proef in de wijken De Hoven en Oudelandshoek. Het is wel belangrijk dat bewoners hiervan op de hoogte zijn en ook vrijwillig mee willen doen.
Gemeenteraad dinsdag20 februari 2018: Proeven Grondstoffenbeleidsplan 2016-2020 - Jacqueline van den Bergh
Reacties