Veel suggesties hoe energieneutraal te worden, maar voorkom nieuwe tweedeling


Woensdagavond 31 januari 2018 zat het Milieucentrum Weizigt bomvol met belangstellenden, die allemaal waren gekomen voor het thema van de avond: Gaslos.

Het Platform Duurzaamheid had deze avond georganiseerd. Men was zelf ook overvallen door het enorm aantal bezoekers dat erop af was gekomen.

We moeten van het gas af om meerdere redenen (af van fossiele brandstoffen, nieuwe energiebronnen en milieudoelen halen), maar deze avond kwamen ook veel vragen over hoe je je woning zo energieneutraal (ofwel 0 op de meter) kunt krijgen. We weten veel nog niet, werd er gezegd, maar al doende wordt ervaring opgedaan.

Vele suggesties werden gedaan: infrarood panelen aan de wanden, warmtepomp, isoleren, zonnepanelen, gevelisolatie. In Zuidhoven staat een woning met gevelisolatie en dakisolatie, die als voorbeeld voor de buurt geldt.

Het is nu nog een kostbare zaak. De behoefte aan subsidies is dan ook groot, als tegemoetkoming in de kosten en als stimulans. Het is goed als bewoners met elkaar iets doen.

Milieuwethouder in Zwijndrecht, Jacqueline van Dongen, waarschuwde voor een nieuwe tweedeling in onze maatschappij. Mensen met lage inkomens met eigen huizen hebben niet de mogelijkheid te investeren in hun huis, waardoor zij niet profiteren van energieneutraal worden. Terwijl de belastingen (dus de kosten) alleen maar omhoog gaan. Dit heb ik eerder ook in de Dordtse gemeenteraad aan de orde gesteld.

Stichting Klimaatgesprekken gaat Huiskamergesprekken in de Drechtsteden organiseren. Je kon je opgeven om Klimaatcoach te worden voor je buurt.

Ook is het verstandig om websites te bezoeken die handige tips kunnen geven voor de woningeigenaar:

www.milieucentraal.nl
www.energieneutraal.nl

Bezoek de Woon-Wijzer-Winkel op RDM-terrein in Rotterdam

Laat een Huisscan maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar