'Steden hebben groen nodig om te kunnen ademen - niet in het groen bouwen'
Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Zuid-Holland (Ruimtelijke Ordening) en Raimond de Prez, wethouder Delft (Stedelijke Ontwikkeling) namens de Verstedelijkingsalliantie.
De Verstedelijkingsalliantie bestaat uit de provincie Zuid-Holland, Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Dordrecht, Delft, Rijswijk, Schiedam en de Metropoolpregio Rotterdam Den Haag:
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken roept gemeenten en provincies op om desnoods in het groen rond de stad te bouwen, nu de woningnood steeds nijpender wordt. Wij juichen het in Zuid-Holland toe dat de minister de urgentie voor de woningbouw adresseert. En ook nog steeds vierkant achter stedelijke verdichting staat.
Maar wij zijn ervan overtuigd dat we nieuwe locaties in Zuid-Holland juist niet moeten zoeken in de polder en het weiland rond de stad. Omdat het niet nodig is en er veel betere alternatieven zijn. En omdat we zuinig willen omspringen met ons schaarse groen.
Het beleid in Zuid-Holland is daarom: woningen realiseren binnen het bestaande stads- en dorpsgebied.
Dat is namelijk precies wat de huidige woonconsument wil. Jonge gezinnen trekken niet langer de stad uít maar willen juist deel uitmaken van de stedelijke omgeving. Net als het groeiend aantal eenpersoons huishoudens. Mensen die van zich van buiten in de Randstad vestigen, kiezen ondubbelzinnig voor de stad. Waar de bereikbaarheid goed is en waar werk, opleidingen en voorzieningen binnen handbereik zijn. Het is dus niet zozeer een keuze: wij moeten bouwen in de stad.
In Zuid-Holland is de afgelopen decennia veel landschap en groen opgeslokt door uitdijende woningbouw en bedrijventerreinen. Steden hebben groen nodig om te kunnen ademen. Een gebied als Midden-Delfland moeten we in onze metropoolregio koesteren zoals New York doet met zijn Central Park. Daarom zijn wij jaren geleden juist begonnen om extra groen om steden aan te leggen en recreatie te verbeteren.
Hoe bereiken we in Zuid-Holland dat mensen prettig en betaalbaar kunnen wonen in de stad? En hoe houden we tegelijk genoeg open ruimte? Het antwoord is: vergaande concentratie van woningbouw bij en langs bestaande infrastructuur. De mogelijkheden hebben de grote steden en de provincie in Zuid-Holland, verenigd in de Verstedelijkingsalliantie, onlangs in kaart gebracht.
De conclusie is dat dat er nog een zee aan onbenutte bouwruimte ligt nabij de spoorlijn Leiden-Den Haag-Rotterdam-Dordrecht.
Onderdeel van het plan is de transformatie van leegstaande kantoren en verouderde bedrijfsterreinen naar woningbouw.
Gemeenten en provincies moeten meer lef tonen bij de aanpak van de woningbouw, stelt de minister. Dat doen wij. Uitwijken naar het groen vinden wij te makkelijk. Ons plan getuigt van lef om in pakweg twintig jaar tijd 170.000 woningen te bouwen in bestaand stedelijk gebied, met de nodige infrastructurele investeringen en ingrepen.
(Bron: Provincie Zuid-Holland)
Reacties