Voorzitter MKB Nederland: We hebben het niet goed gedaan


50Plus Werk en Ervaring hield op donderdagmiddag 2 november 2017 in de Duurzaamheidsfabriek een Symposium over Kansen voor Werkgevers in de Drechtsteden: Ervaring Loont!

Gastspreker was de voorzitter van het MKB Nederland, Michael van Straalen. Een ondernemer is altijd bezig met ondernemen. Nederland is een echt MKB land. Het MKB heeft veel vacatures. MKB genereert 2 miljard euro aan maatschappelijke activiteiten. MKB kent zo'n 1,5 miljoen ondernemers. Nederland heeft 2600 bedrijven die meer dan 250 werknemers in dienst hebben.

Veel 50Plussers passen niet in de vacatures. Alles gaat nu zo snel op de arbeidsmarkt. Levenslang leren is een noodzaak. "We hebben het niet goed gedaan", vertelde Michael. Vroeger als je je hele leven bij 1 werkgever bleef, werd dat hooglijk gewaardeerd. Veel werkgevers "verslijten" werd als negatief gezien. Terwijl juist deze mensen veel verschillende ervaringen hebben, en verschillende competenties, wat steeds belangrijker wordt.

Er is een vlucht in flex werk. "Wij MKB willen meer vast".  Er zijn nu veel te veel draaideur banen, waardoor er geen binding meer is met het bedrijf en werknemers geen vastigheid opbouwen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In de ogen van Michael moet je werkgevers en werknemers niet meer zo gescheiden bekijken. De relatie moet weer worden opgebouwd.

Je moet afspreken dat op iedere vacature ook 50Plussers worden uitgenodigd. Als dat niet gebeurt moet je het melden.

Uitzendbureaus helpen veel 50Plussers aan het werk.

Frans Winterwerp van het OnderzoeksCentrum Drechtsteden gaf inzicht in de Arbeidsmarkt Drechtsteden. De arbeidsmarkt trekt sterk aan, beter dan in rest van Nederland. Maar toch profiteren de 50Plussers hier nog niet van. De krapte op de arbeidsmarkt moet nog langer gaan duren, dan zullen ook de 50Plussers sneller aan het werk komen.

Zorgpunt is wel dat veel van hun opleidingen niet meer past bij wat nu gevraagd wordt voor vacatures. Er moet aan gewerkt worden dat die overgang bij oudere werknemers soepeler gaat verlopen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"