Ruim baan voor stadsinitiatieven en bedrijven bij energietransitie
Adviescommissie Fysiek, dinsdag 21 november 2017: Energiestrategie Drechtsteden Energieneutraal 2050 - Jacqueline van den Bergh: Energieneutraal worden moet betaalbaar en hanteerbaar zijn voor iedereen, dat is Klimaatrechtvaardigheid. Het is belangrijk dat we energieneutraal worden, maar we moeten niet vergeten dat niet iedereen dat kan betalen. Dus ook duurzame aandacht voor voor hen die het financieel niet makkelijk hebben.
Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk draagvlak is voor het energieneutraal worden in 2050 en de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Er moet veel meer praktische informatie komen voor bewoners. Nu is het vooral nog een erg abstract verhaal.
Het rijk heeft subsidieregelingen voor aanschaf installaties die duurzame energie opwekken en energie te besparen. Ook is er de Stichting Nationaal Energiebespaarfonds Duurzaamheids-
leningen met een lage rente voor duurzaamheidsmaatregelen. Dat is belangrijk voor bewoners om te weten. En ook: wat werkt goed en wat niet.
Het energieneutraal worden is iets dat we met z’n allen doen. Maar het moet niet zo zijn dat alles terecht komt op onze inwoners. Ook bedrijven moeten volop meedoen.
Wij willen vooral bedrijven en organisaties aantrekken die duurzaam willen investeren in gebouwen en in personeel door bijvoorbeeld korting op grondlasten te geven.
En de samenwerking met stadsinitiatieven moet prioriteit hebben, zoals met Drechtse Stromen en Drechtse Wind, etc.
Kortom: ruim baan voor stadsinitiatieven en bedrijven.
U noemt ook Landschap als energiebron: Dan moeten we veel meer groen in stad en wijken behouden en
toevoegen; zoals bijvoorbeeld ook geveltuinen (groen langs muren van gebouwen en parkeergarages).
Reacties