Meet-Up n.a.v. VPRO programma Tegenlicht: Weg met de Manager ...


Donderdagavond 2 november 2017 was er in het Energiehuis een Meet-Up naar aanleiding van het VPRO-programma Tegenlicht. Ditmaal ging de discussie over de plaag van de managers in de Zorg. De film die vertoond werd ging over Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, die voor eens en voor altijd verandering wil brengen in het bieden van zorg. Het Nederlandse Zorgstelsel staat onder druk. 'Zorgeloos' is de naam van zijn nieuwste project: een collectieve, betaalbare zorgverzekering zonder managers.

De Meet-Up was georganiseerd door de Bibliotheek A tot Z en Kunstmin. Er ontstond een levendige discussie over hoe het zover is gekomen met die starre managers cultuur: veel nota's schrijven, vergaderen, continu verantwoording afleggen op papier, schema's maken, etc.

Veel aanwezigen wilden helemaal af van managers. Zij voeren de kosten veel te hoog op en belemmeren dat er goede zorg geboden kan worden op maat.
Buurtzorg is een beweging van onderop. Zij bieden zorg zonder managers.

Allerlei voorbeelden werden gegeven van hoe managers het werk frustreren.

Ook werd de behoefte geuit aan een ander type manager: iemand met visie die goede zorg wil leveren op meer onorthodoxe wijze. Het systeem zit te vast.

Anneke Maagdenburg (voorzitter DOV en werkzaam in de zorg) verzuchtte dat ze zo graag Jos de Blok eens naar Dordrecht wil halen.

Iedere maand wordt een Meet-Up georganiseerd over het thema dat in VPRO's Tegenlicht op televisie is geweest.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"