Energietransitie: Voorkom tweedeling - baas in eigen huis


Vrijdagmiddag 24 november 2017 was ik bij de PvdA statenfractie bijeenkomst over de Energietransitie in het Provinciehuis. Alle steden zijn bezig om in 2050 energieneutraal te worden. Uit verschillende steden (Delft, Leiden, Rotterdam, Den Haag) werd verteld hoe men het aanpakt.

Mensen met goed inkomen kunnen volop profiteren van de investeringen die zij wel kunnen doen in hun eigen huis. Daarvan plukken zij ook de vruchten (zoals met zonnepanelen, warmtepompen, huis volledig isoleren) door nauwelijks energiekosten te hebben.
Echter mensen die geen of niet voldoende geld hebben, kunnen hiervan niet profiteren, maar wel te maken met de steeds hogere kosten van de energiewende. Dat moet voorkomen worden.

Doel van de energietransitie is om de CO2 uitstoot tot nul te reduceren en en de energiebronnen duurzaam te maken (zonne-energie, windmolens, warmtepompen, waterstof). De techniek ontwikkelt zich steeds sneller en betere producten komen.
De aandacht is nu volop gericht op de particuliere woningvoorraaden de Woningcorporaties met hun sociale woningen. Corporaties hebben weinig investeringsruimte, en de vrees is dan ook dat die investeringen gaan leiden tot hogere huren en maandlasten voor de huurders.

Met woningcorporaties gaan afspraken gemaakt worden over de planning van de investeringen. 
We moeten voorkomen dat er rijke en arme wijken verder uit elkaar groeien.
70% van de huurders moeten instemmen met grote investeringen in hun woningen. Die energie-investeringen moeten niet leiden tot hogere kosten voor de huurders. Daar was iedereen het over eens.

Er moet een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse komen: wat voor gevolgen heeft de energietransitie voor bewoners en bedrijven, wie draagt de kosten en wie profiteert?
Ook nodig is een Kostenverdeelsysteem: dat is het grootste vraagstuk.

Bewoners met eigen huizen die het financieel niet makkelijk hebben moeten baas blijven in eigen huis. De bewoner gaat over zijn eigen huis, aldus Maya van der Steenhoven van Warmte Koude Zuid-Holland. Er gaan allerlei gesprekken plaatsvinden met bewoners over de wijkaanpak. Je kunt er per wijk voor kiezen wat je wil: alles alleen electrisch, warmtepompen, etc.

Wat zijn de kosten, en wie besluit er over mijn energie?
Dat moet duidelijk gaan worden. Bewoners moeten er veel meer bij betrokken worden. Het is nu nog veel te abstract. Bedrijven moeten veel meer gaan bijdragen. Zij blijven nu vooral buiten schoten.
Gaat om: de vervuiler betaalt versus draagkracht.
We moeten wel de juiste besluiten gaan nemen.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Mooie en zonnige Voedselfietstocht om kennis te maken met 'Voedsel van ons Eiland'