Er kan geen sprake zijn van ongelijke behandeling bij de decentralisaties in de gemeenten

Sprak Piet Hein Donner, vice-president Raad van State - in het Provinciehuis in Den Haag op de Raadsleden Ontmoetingsbijeenkomst woensdagmiddag 7 december 2016. Gemeenten mogen wel verschillen in beleid en uitvoering.
Besluitvorming gemeenteraad kan niet worden vervangen door besluitvorming burgers. Je moet bevoegdheden hebben en verantwoordelijkheid afleggen. "Door loting kun je geen verantwoording afleggen", zei de heer Donner n.a.v. initiatieven in het land om burgers meer te betrekken bij de besluitvorming. Wat hij wel als mogelijkheid ziet om burgers meer te betrekken is dat gemeenteraden zich veel duidelijker moeten manifesteren.
"Inwoners zijn geen klant van de overheid, maar zijn mede-eigenaar. Een actieve participatie van burgers is de kracht van de democratie", zei de Commissaris van de Koning Jaap Smit.
De raadsleden Nelleke de Smoker (D66), Donnie Greve (BVD) en ik waren uit Dordrecht aanwezig.
De na opening door Jaap Smit en Piet Hein Donner gingen we naar de Workshops.

Ik heb de Workshop Regionale Economie bijgewoond. Daar ging het over bedrijventerreinen. Ze zorgen voor veel arbeidsplaatsen. Maar hoe voorkom je dat er te veel bedrijventerreinen komen? De regionale aanpak is hierbij van belang. Het ging over BIZ (= Bedrijven Investerings Zones: samenwerking op bedrijventerreinen door bedrijven zelf) en over evenwicht tussen vraag en aanbod. Ondernemers hebben liever nieuwe kantoren- en bedrijventerreinen, dan blijven op oudere bedrijventerreinen die moeten worden opgeknapt.
Belangrijk is - daar ben ik ook voorstander van - om meerdere functies toe te staan op bedrijventerreinen (ook wonen en detailhandel). Maar dit ligt heel gevoelig.

Net zo gevoelig ligt de perifere detailhandel (d.w.z. winkels buiten het centrum). Zuid-Holland is hierin het meest streng, namelijk geen detailhandel buiten binnensteden. In andere provincies (vooral Brabant) gaat men hier veel soepeler mee om. Ik zou hier ook meer soepelheid willen zien.

Ook de Bedrijventerreinen op Dordtse Kil kwamen in de presentatie naarvoren.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar