Met een retourtje vliegen Amsterdam-New York kan je een half jaar je huis verwarmen

33000 m2 zonne-energie is gelijk aan de energie van 1 windmolen. Met de gemiddelde voetdruk van een Nederlander (als iedereen op dezelfde wijze leeft als een gemiddelde Nederlander) hebben we bijna 4 aardbollen nodig.

Dit soort weetjes kwam naar voren bij de presentatie door mw. Kromkamp van de gemeente over het Opgaveplan Duurzaam Dordrecht 2050. De energietransitie die de gemeente wil maken raakt alle inwoners: energieverbruik moet naar beneden en duurzame energieopwekking moet omhoog.

Woningen en bedrijven/instellingen worden op het Warmtenet aangesloten.

De bewoners worden wel op kosten gejaagd als ze hun huis energiezuinig willen maken. Dat kan lang niet iedereen betalen, brachten verschillende aanwezigen van het Politiek Cafe van de CU/SGP donderdagavond 23 april 2015 in de Duurzaamheidsfabriek naarvoren. Terwijl het bedrijfsleven in de watten wordt gelegd en minder hoeft te betalen.

Cok Sas - voorzitter Platform Duurzaamheid - vertelde dat een doelstelling om in 2050 een energieneutrale stad te zijn weinig zegt. Mensen denken dan: dat duurt mijn tijd wel uit. Het Opgaveplan is een klassiek iets: de gemeente wil iets, en daar moeten burgers dan iets van vinden; je moet je woning energiezuinig maken, je moet electrisch koken. Daar gaat de gemeenteraad niet over.
Als gemeente moet je veel meer loslaten. Wat biedt de stad aan? Maak minder preciese doelstellingen. Belangrijk is hoe je samen iets tot stand kan brengen.

Thirza Monster (Circulaire Economie) mist een echte visie. Waarom moeten we zo nodig energieneutraal worden, dat moet duidelijk worden. Dan kunnen mensen zich daarmee identificeren.

Elio Barone (Leefwerf De Biesbosch) vindt dat het allemaal nog veel te weinig is. Het moet beginnen bij onze manier van leven. Dat moet anders.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"