Buurt M/V werknemers werken met gezond boerenverstand

Maar zijn ook geschoold. Het is een springplank naar regulier werk. Buurt M/V'ers bieden praktische ondersteuning waar professionals geen tijd voor hebben, en niet voor zijn opgeleid. In de zorg vindt steeds meer verschuiving plaats naar het aanbieden van verschillende soorten zorg. Naast de professionals ontstaan allerlei initiatieven - die werken met betaalde krachten ofwel met vrijwilligers - die kwetsbare mensen vooral praktische ondersteunen. Buurt M/V is oorspronkelijk opgezet door het Bouman Huis (verslavingszorg) in 2011 in Rotterdam en is nu ook werkzaam in Dordrecht.

Tijdens het werkbezoek van wethouder vd Burgt en wethouder Lambrechts - waar ik ook als raadslid bij aanwezig was - konden we uitgebreid kennismaken met deze organisatie en de werknemers. Het gaat erom dat zorgvragers weer zelfstandig kunnen functioneren via praktische ondersteuning, en vaak in samenwerking met professionals die hulpverlenen en sociale wijkteams.

Er was ook nog een presentatie van het bureau LPBO, die kosten-baten analyses maakt van maatschappelijk initiatieven. Men kijkt niet alleen naar financieel rendement maar daarnaast ook naar maatschappelijk rendement. De baten zitten vooral in minder uitkeringen, minder dure zorgkosten, beter zelfstandig kunnen wonen, en allerlei fiscale voordelen voor de gemeente.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"