Een historische haven op de Stadswerven met plezierjachten (Zuidelijke Insteekhaven) zou niet misstaan. Dit geeft ook direct de relatie met onze historische binnenstad.

Was de insteek van Leefwerf De Biesbosch donderdagavond 16 april 2015 op de boot de Siegfried. Belangstellenden waren aanwezig om kennis te maken met de plannen om op de Stadswerven - Zuidelijke Insteekhaven - een historische haven te maken, gecombineerd met pleziervaart ligplaatsen.

De Provincie heeft in principe al een Subsidie voor Varend Erfgoed toegekend (ca. 167.5000 euro)  die de gemeente Dordrecht uiterlijk 28 april a.s. zou moeten aanvragen.

Diverse presentaties werden gegeven, zoals over Dordtzaam, de Transitieagenda. Dordrecht moet veel meer zijn water gaan benutten: oevers verlevendigen. Van Werkwater naar Leefwater, is het motto. En de Stadswerven is daarvoor een uitstekende plek, met zijn maritieme historie.

Het Varend Erfgoed werd onder de aandacht gebracht. Er zijn maritieme musea en maritieme historische havens, maar eigenlijk veel te weinig. Ligplaatsen voor Erfgoed boten zijn lastig te vinden. Terwijl deze boten zoveel bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de omgeving.

Zo zou een historische haven op de Stadswerven (Zuidelijke Insteekhaven) niet misstaan. Dit geeft ook direct de relatie met de oude binnenstad.

Er werd een voorbeeld gegeven uit Utrecht, waar een historische haven is gerealiseerd met nieuwbouw woningen rondom deze historische haven. Hierdoor is dit gebied bijzonder aantrekkelijk geworden, met bedrijvigheid in oude kraangebouwen en ligplaatsen voor de plezierjacht.

Mw. Van der Heuvel (van de Jachthaven) ziet de behoefte aan ligplaatsen voor de pleziervaart afnemen. Veel ouderen bezitten boten, maar die willen daar op een gegeven moment vanaf, worden te oud. Jongeren kopen geen boten meer, die willen al die lasten en zorgen voor het onderhoud niet. Die huren. Of doen aan boatsharing. Er zouden praktisch geen wachtlijsten meer zijn voor ligplaatsen, ook niet in de binnenstad.

Dit zou betekenen dat op de Stadswerven niet alleen maar ligplaatsen nodig zijn voor de pleziervaart. De pleziervaart kan gemixed worden met historische schepen die bewoond zijn en nog kunnen varen, en met waterwoningen.

Geef Varend Erfgoed een plek op de Stadswerven - "Behoud de ziel van de plek"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"