De winkelleegstand in Zuid-Holland houdt gelijke tred met het landelijk gemiddelde: 30% van de vierkante meters blijft onbenut

De provincie Zuid-Holland hecht groot belang aan krachtige en levendige stads- en dorpskernen. Onderdeel daarvan is een goed functionerende detailhandel. Een nieuwe Adviescommissie Detailhandel gaat uitbreidingsplannen beoordelen op hun regionale impact en haalbaarheid.




Met als doel: bouwen voor leegstand voorkomen. De provincie is gestart met de werving van een voorzitter en leden voor deze onafhankelijke commissie.

Winkelleegstand

De winkelleegstand in Zuid-Holland houdt gelijke tred met het landelijk gemiddelde: 30% van de vierkante meters blijft onbenut. Dat is een groot maatschappelijk probleem. Lege winkels zijn niet alleen een kostenpost, ze tasten ook de leefbaarheid van stads- en dorpskernen aan. Daarom is de provincie Zuid-Holland terughoudend met het toestaan van nieuwbouw.
Gemeenten moeten met onderzoekscijfers aantonen dat er vraag is naar de uitbreiding van het winkelvloeroppervlak. Zij hebben de plicht om de regionale effecten van uitbreidingsplannen te berekenen. Ook dienen zij overeenstemming te bereiken met hun buurgemeenten over de extra vierkante meters.

Werving gestart

De Adviescommissie Detailhandel kijkt of de gemeentelijke plannen voor nieuwbouw realistisch zijn. De commissie brengt advies uit aan gemeenten en de provincie. Mede op basis van dit advies beslist de provincie of een gewijzigd bestemmingsplan wel of niet aanvaardbaar is. De provincie is gestart met het werven van de commissieleden.

Motie

Provinciale Staten hebben op 9 juli 2014 een motie aangenomen waarin het college van Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd werd een hervormingsplan voor de toetsing van detailhandelsplannen op te stellen. Hierop hebben GS besloten tot het instellen de Adviescommissie Detailhandel. Om dit mogelijk te maken is op 4 maart 2015 de Verordening Ruimte aangepast.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"