Wandelen op Polder Stededijk

Wordt mogelijk over enige tijd. De voormalige vervuilde Stort van Troost wordt ingericht als natuurgebied, midden in een zoetwater getijden gebied. Ook kan er straks via een paar paden gewandeld worden, en er komt een brug.

Vrijdagmiddag 27 maart 2015 was er een vaartocht naar Polder Stededelijk in de Biesbosch, met ambtenaren, wethouder, raadsleden, Staatsbosbeheer, Provincie en Rijkswaterstaat. Er waren presentaties over de geschiedenis van deze voormalige stortplaats en de nieuwe inrichting. Na jaren touwtrekken met de voormalige eigenaar heeft de gemeente de polder kunnen verwerven voor 1 euro, na het faillissement van de toenmalige eigenaar.

De gemeente draait nu op voor de kosten van sanering. Volledig afsluiten en afgraven zou ca. 80 miljoen euro kosten. Dat betaalden Rijk en Provincie niet en de gemeente heeft daar het geld niet voor. Ook zijn er inmiddels allerlei andere methoden, die ook goed en veilig zijn, maar langer duren, zoals het gereguleerd laten afvoeren/uittreden van vooral benzeen. Dit gaat heel gecontroleerd, en de sloten houden de verontreiniging tegen. De controle en peilingen van de kwaliteit van het water vinden nog 30 jaar plaats. Kosten van alles: 9 ton.
Gegarandeerd werd dat het een veilige sanering is, en de kwaliteit van het drinkwater niet kan beinvloeden.

Rijk, Staatsbosbeheer, Parkschap de Biesbosch, Provincie en Gemeente hebben recentelijk een intentieovereenkomst getekend om de polder natuurgebied te maken, onderdeel van de Ecologische Hoog Structuur.

Er zitten inmiddels veel bevers in dit gebied. Ze knagen jonge bomen om en gebruiken delen van de stammen voor hun burchten. Staatsbosbeheer houdt dit goed in de gaten. Op dit moment kunnen bomen worden omgeknaagd, het geeft ruimte voor zonlicht op de grond.
Ook hoopt Staatsbosbeheer dat de Zeearend hier zijn broedgebied zal gaan maken. Er is genoeg te eten voor deze vogel, en het water is veel zuiverder dan vroeger.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar