Haringen in het Haringvliet, bouwen voor de natuur en 'room for the river'

Waren een paar belangrijke onderwerpen die aan bod kwamen tijdens een lezing in het Provinciehuis vrijdagmiddag 20 maart 2015. Bas Roels (WNF) wil dat er veel meer gebouwd gaat worden in samenwerking met de natuur. In Nederland hebben we de rijkste Delta van de wereld. De Drechtsteden zijn het diepste punt van de Delta. Bas wil dat de Hartingvlietsluizen meer open worden gezet (Kierbesluit), zodat zout en zoet water met elkaar mengen en de getijden terugkomen. Dit geeft meer waardevolle natuur en meer vissen. Getijde natuur is heel bijzonder. De Delta zijn de kraamkamers voor de Noordzee. Zo ziet hij graag de haring terug in het Haringvliet. Met bouwen voor de natuur bedoelt WNF bouwen dat aansluit bij natuurprocessen. Meebewegen met de natuur. Dit vergt enorme investeringen in de ruimtelijke ontwikkeling en in de infra.

Daarna vertelde Ronald Waterman (TU Delft) over Aquapunctuur: het revitaliseren van de waterwegen en waterfronten. Vroeger lagen dorpen en steden aan het water, vanwege het transport van goederen. Na de spoorwegen en de autowegen zijn veel rivieren verwaarloosd en zijn steden met hun rug naar het water gaan staan, evenals Dordrecht. "We moeten weer de waarde van water herontdekken". Room for the River. Er is beroepsvaart, de recreatie vaart/toerisme, watersport, bewoners en bedrijven aan het water.
Friesland is van oudsher de water(sport) provincie, terwijl juist Zuid-Holland veel meer water heeft en veel meer unieke mogelijkheden.
Ronald trekt heel de wereld over om over Aquapunctuur te praten. Nederland heeft de specifieke kennis en kan andere landen hierbij helpen.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar