Provincie Zuid-Holland wil sprong naar duurzamere landbouw

Gedeputeerde Staten hebben afgelopen week voorstellen besproken over de ontwikkelingsrichting voor de akkerbouw en de veehouderij in de provincie Zuid-Holland. De provincie legt de komende jaren het accent op het sluiten van kringlopen, het bevorderen van biodiversiteit en het organiseren van korte voedselketens. Provinciale Staten van Zuid-Holland debatteren later in 2015 over deze voorstellen. De provincie initieert een Platform Duurzame Landbouw om overleg tussen partijen te bevorderen.

De grondgebonden landbouw in de provincie Zuid-Holland verandert. De melkveebedrijven en akkerbouwbedrijven groeien door schaalvergroting en innovatie. Zij kunnen op die manier meedoen aan de internationale concurrentie op de wereldwijde voedselmarkt. In de weidegebieden neemt het aantal koeien toe en in de akkerbouwgebieden leiden moderne technieken tot productiestijging. Er zijn in Zuid-Holland ook bedrijven die niet of maar beperkt meedoen aan schaalvergroting. En elk jaar stoppen er agrarische bedrijven.

Voor de provincie staat voorop dat de kwaliteit van natuur, milieu en landschap op peil blijft, maar ook dat boeren een goede toekomst hebben in Zuid-Holland en hun ondernemerschap kunnen ontwikkelen.

Daarom wil de provincie een Platform Duurzame Landbouw oprichten. Alle betrokken partijen, groot en klein, ideƫel en commercieel, ontmoeten elkaar hier om bestaande activiteiten en initiatieven te versterken en nieuwe tot stand te brengen. Een samenhangend innovatieprogramma van alle partners zal de basis zijn voor deze verduurzamingsslag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar