Veel meer groen in de stad, zonneparken, steeds meer watertuinen

Dit kwam allemaal aan de orde in Duurzaamheidscentrum Weizigt op woensdagavond 11 juni 2014. Centraal stond het thema: Klimaatbestendige Tuin. Vanwege de klimaatwijzigingen worden er meer stortbuien verwacht, en hoe houden we dan droge voeten in onze eigen omgeving.

Eerste vertelde een architecte over de vergroening van steden. Zij was betrokken bij Rotterdam. In een wijk is er nu veel meer verschillende soorten beplanting, met veel kleurrijke bloemen. Het is geen betonnen vlakte meer. Ook op de schoolpleinen is veel meer groen aangebracht. Bewoners zijn erg actief. Er is nu grote sociale controle en er zijn geen vernielingen meer. Boodschap: groen draagt bij aan betere leefbaarheid.

Hoveniersbedrijven vertelden wat verstandig is om te doen. Er komen steeds meer watertuinen. Dit zijn tuinen waar veel ruimte is voor water. Water wordt op allerlei manieren opgevangen, moet ook weg kunnen, maar kan ook weer terugstromen bij droogte.

Maar waterbestendig maken van tuinen is duur, vandaar dat de particulier hier nog niet gemakkelijk toe over gaat. 

Steeds meer groen is nodig in de stad (groene parken, bomen, groene gevels en daken).

Advies van de hoveniers was: kijk eerst in de bodem, wat voor grond is het, dan pas bepalen wat je erop doet.

Daarna gingen we in groepen uiteen. Ik zat bij Groen in de Stad, en hielden we ons bezig met het inrichten van het Damplein in Dubbeldam. Juist de verbinding met het park vonden we belangrijk. Het moet overzichtelijker, groener en makkelijker bereikbaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"