Stadhuisrede in raadszaal - gemeente bepaalt steeds meer de norm met veel ruimte voor burgers en een goed functionerend ambtelijk apparaat

De kracht en invloed van gemeenten stond centraal op het VNG-congres - dinsdag 17 juni 2014 in de Bruynzeelhal in HI Ambacht. Zowel Benjamin Barber als Kim Putters (directeur Sociaal Cultureel Planbureau) braken een lans voor de kracht van gemeenten.

Benjamin Barber zei dat problemen grenzen overstijgen: global warming, immigratie, economische ontwikkeling/markten, terrorisme en misdaadbestrijding, sociale omgang. Ze spelen overal en de aanpak overstijgt grenzen. Gemeenten en regio's (metro-regionen) kunnen hier sneller op inspelen en met pragmatische oplossingen komen die passen in die omgeving. City's als "effective engines of democracy". EU en VN staan veel te ver op afstand van de burgers.

Kim Putters (foto) zei dat we op een scharnierpunt stonden. 'De Wil tot Verschil' was het advies dat in 2006 al verscheen, dat uitging van de gemeente als 1e bestuurslaag: flexibel en op maat. Alles moet meer met elkaar samenwerken om voorzieningen te bieden en in stand te houden op een creatieve en interactieve manier. Maar je kunt niet eindeloos een beroep doen op vrijwilligers en mantelzorgers, daar zitten grenzen aan. Samenwerking met professionals zal altijd geboden zijn. Niet iedereen wil zorgen voor een ander, zeker niet voor relatieve vreemden.
Kim ziet veel heil in de Doe-Democratie: burgers echt meebeslissen. De gemeente bepaalt de norm, met veel ruimte voor initiatieven van burgers en organisaties. Nodig is duidelijkheid van de spelregels en een goed functionerend ambtelijk apparaat. Zo ziet Kim dat straks de Troonrede wordt gehouden in de Stadhuizen: De Jaarlijkse Stadhuisrede.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"