Rijnmond-Drechtsteden is kwetsbaar, omdat het zowel wordt bedreigd door wateroverlast vanuit de zee als de rivieren

Er wonen 1,6 miljoen mensen en de economische waarde is hoog. Nederland is sinds de bouw van de Deltawerken de best beveiligde delta ter wereld. Maar zeespiegelstijging en bodemdaling, heviger regenbuien en drogere zomers noodzaken maatregelen om veilig te blijven. De bedreiging voor bewoners en bedrijven neemt toe.

Ook zijn in het gebied Rijnmond Drechtsteden het aantal inwoners en de waarde van woningen, bedrijven en infrastructuur sinds de jaren 60 fors toegenomen. De economische schade bij een overstroming nu zou enorm zijn; vele malen groter dan bij de  watersnoodramp in 1953. Alleen door te blijven investeren in de bescherming van de delta, kunnen onze kinderen ook in de toekomst veilig in deze regio wonen en werken.

Voldoende zoetwater
De ligging in de delta heeft eeuwenlang gezorgd voor beschikbaarheid van zoet water en heeft daarmee een goede concurrentiepositie. Verdroging en verzilting zijn bedreigingen die we het hoofd moeten bieden om die positie vast te kunnen houden. Rijnmond-Drechtsteden stelt voor de zoetwateraanvoer robuuster te maken, door het bestaande stelsel van rivieren en kanalen dat zoet water aanvoert, uit te breiden. Op termijn is eventueel een permanente oostelijke aanvoer van zoet water nodig voor de gebruikers in West-Nederland. Ook voor het robuuster maken van het Bernisse/Brielse meer-systeem, leverancier van zoetwater voor de industrie, worden maatregelen voorgesteld. Daarnaast moet innovatief en efficiënter omgaan met water door burgers en bedrijven leiden tot waterbesparing en het binnendringen van zout water tegengaan.

Fasering
De regio Rijnmond-Drechtsteden is groot en divers en de maatregelen zijn veelomvattend, maar niet alles hoeft tegelijk te gebeuren. Het oostelijk deel, de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard en het Eiland van Dordrecht, vraagt op korte termijn al aandacht. Daar waar de veiligheidsnormen omhoog gaan moet het werk in 2050 gerealiseerd zijn.

Dordrecht
Rijnmond-Drechtsteden kent een relatief groot buitendijks gebied waar gewoond en gewerkt wordt. Alle havenindustrie ligt buitendijks. Partijen in deze regio hebben afgesproken om een veiligheidsstrategie voor het gehele buitendijkse gebied te ontwikkelen.

Aan de voorkeursstrategie Rijnmond-Drechtsteden is 5 jaar gewerkt. De aanbieding op maandagmiddag 16 juni 2014
van het advies markeert de overgang naar een nieuwe fase. Daarin maken de partijen samen stap voor stap deze regio veiliger en de zoetwatervoorziening beter.

Lees het rapport via deze link.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"