Nader onderzoek naar complexere waterveiligheid bij Eiland van Dordrecht en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Volgens GS van Zuid-Holland is er eerst een vervolgonderzoek nodig om te bepalen voor welke gebieden complexere waterveiligheidsopgaven gelden en waar eenvoudigere dijkverstekingsopgaven aan de orde zijn die in het Hoogwater Beschermingsprogramma (HWBP) kunnen worden opgenomen. GS willen vervolgonderzoeken in verschillende gebieden, zoals het Eiland van Dordrecht en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

De provincie Zuid-Holland wil voor haar inwoners een gezonde, veilige en aantrekkelijke omgeving om in te leven, te werken en te recreëren. Daarin speelt water een belangrijke rol. Om te leven maken we gebruik van drinkwater, irrigatiewater voor land- en tuinbouw en water voor de natuur. Vaarwater op rivieren, meren en de zee is nodig voor transport en we hebben water nodig voor de industrie. Voor recreatie hebben we zwem- en vaarwater nodig van een goede kwaliteit.

Zuid-Holland bestaat voor een zesde deel uit water en is daarmee een zeer waterrijke provincie. Al dat water biedt kansen voor natuur, recreatie, economie en woon- en werkgelegenheid. Maar dat vele water heeft ook een keerzijde. Door klimaatverandering regent het vaker, stijgt de zeespiegel en krijgen we langere periodes van droogte. Dit kan zorgen voor een teveel aan water, maar ook voor een tekort aan schoon (zoet) water.

Gedeputeerde Staten (GS) stelden op 27 mei 2014 de Zuid-Hollandse reactie op de concept Deltabeslissingen vast. GS benadrukken dat voor een succesvolle uitvoering van de Deltabeslissingen er een uitwerking nodig is in integrale gebiedsplannen. Deze moet tot stand komen in overleg met de betrokken partijen. Hiervoor moet het Rijk een flexibele planning hanteren en de financiering niet beperken tot wat in het Hoogwater Beschermingsprogramma (HWBP) terecht komt. In de gebiedsplannen worden de waterveiligheidsopgaven uitgewerkt in samenhang met andere ruimtelijke opgaven.

Kijk ook op de webpagina water ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"