Loket voor Burgerinitiatieven, Tomeloze Energie en Samenwerking, Meer Prikkelingen in de Openbare Ruimte

Woensdagavond 11 juni 2014 was er in de Voorstraat 140 in een stampvolle en warme ruimte een presentatie voor o.a. raadsleden door DOOR over ander gebruik van leegstaande panden.
Allerlei verschillende projecten en concepten over creatieve invulling van leegstand werden gepresenteerd. Sprekers waren Minouche de Jong: popup shops en concept stores, Merlijn Amaro: tijdelijke horeca, Ingrid Akkermans: stadslandbouw, Lisa Moerland: creatieve broedplaatsen, Jacoline de Heer: Jonge Makers Huis en Masja Ottenheim: Sociale cohesie.

Veelal is het gebruik tijdelijk van een pand (Pop Up Horeca), maar bijv. in Amsterdam kan die tijdelijkheid wel 5 jaar duren. Sommige projecten zijn heel bekend geworden (BAR horea in Amsterdam).

De kracht van de Kunstenmakers is juist: creativiteit met verschillende disciplines, creatieve broedplaatsen, sociale activiteiten (mensen erbij betrekken, laten doen waar ze goed in zijn). Het is werken, leren, betaalbaarheid en biedt een podium voor beginners. Er worden geen businessplannen gemaakt, maar men begint en ziet wel.

Gebouwen aan de buitenkant kunnen met simpele middelen er heel bijzonder uit gaan zien. 

Voor de buurt betekent het: meer levendigheid, buurthuis functie, meer bedrijvigheid waardoor de waarde van het vastgoed stijgt.

Er werd gepleid voor een Loket voor Burgerinitiatieven. Mensen die iets willen en ideeen hebben, kunnen dan bij 1 loket terecht dat hen weer verder helpt en verbindt met anderen. Ook zou een korte tijd ondersteuning krijgen ook wenselijk zijn. Niet iedereen is even bedreven in iets met anderen op te zetten. De algemene mentaliteit is: "Do it yourself" en Aanpakken.

Stadslandbouw kreeg ook de nodige aandacht, zoals de Rotterdamse Munt en Kruiden Tuinderij, die beoogt een transformatie van de Bestaande Stad naar veel meer groen.
Daarnaast is de functiescheiden (wonen en werken) hen
een doorn in het oog, dat maakt alles zo steriel. Er zijn meer prikkelingen nodig in de publieke ruimte. Ook worden hier natuurlessen voor kinderen gegeven. Er moet ruimte zijn om te groeien.

DOOR is een aanwinst voor onze stad, ik ga ervan uit dat ze nog even blijven aan de Voorstraat 140.

Foto: Kees Dijkman (Facebookpagina DOOR)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"