Scheepvaart is de grootste vervuiler


Woendagavond  27 september 2017 vierde het Platform Duurzaamheid Drechtsteden haar 40e verjaardag. Hoewel het een feestelijke bijeenkomst was, was toch de teneur dat de veranderingen sneller moeten. Duurzaamheid moet meer het verhaal van de stad worden, het is nu te veel het verhaal van het bestuur, zei Cos Sas als voorzitter van het Platform. Kim Bruggeman leidde vaardig de discussies.

Hoewel Scheepvaart de grootste vervuiler is en de industrie ook een flinke vervuiler is, willen bewoners ook meer hun steentje bijdragen aan duurzaamheid: energietrale woningen (nul op de meter) en schone lucht in de stad.

De gemeente moet meer voorlichten over mogelijkheden, voorfinancieren, zelf het goede voorbeeld geven en maatwerk in regelgeving leveren. Waren enkele adviezen.

Bedrijven kunnen producten maken en leveren waar particulieren behoefte aan hebben. Zodat niet iedereen zich druk hoeft te maken over wat nodig is om een zo energieneutraal huis te organiseren.
Vooral ook aandacht om sociale huurwoningen duurzaam maken. Dat dan de totale lasten (huur/energie) niet hoger worden.

Het was een drukbezochte bijeenkomst. In werkgroepen kon volop gediscussieerd worden over richting, snelheid en wat nodig is om een duurzame stad te worden.

Op een watertafel kon je zien hoe ver Dordrecht onder water komt te staan als de bodem verder daalt en de zee en rivieren hoger worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"