De heer Reijmers van Chemours eet appel uit vervuilde grond


Woensdag 25 oktober 2017 was ik met andere raadsleden uit Dordrecht en omgeving bij de Hoorzitting over chemiebedrijf Chemours in Provinciehuis in Den Haag. Ik reed mee met de bus die verontruste bewoners hadden georganiseerd. De onrust over Chemours is er. De Hoorzitting was bedoeld om als raadsleden en Statenleden van de instanties die betrokken zijn bij giflozingen en bij vergunninguitgifte (RIVM, DCMR, Chemours en Toxicoloog) te horen wat hun rol is.

DCMR (Milieudienst Rijnmond) vertelde dat het niet alles weten van een zeer giftige stof geen grond is om de vergunning te weigeren. De wetgeving moet daar strenger op worden. Plus dat het ook nog zo is dat de chemiegigant zelf de informatie aanlevert over de giftige stof. Zij testen de stoffen, en zijn dominant in het doorgeven van kennis hierover.

Dat is verkeerd vind ik. Een 'nieuwe' stof (die vaak nauwelijks afwijkt van een bestaande afgekeurde stof) moet veel beter getest worden, en zeker niet alleen door het bedrijf zelf.
De wetgeving m.b.t. Zeer Zorgwekkende Stoffen moet dan ook strenger.

Drinkwaterbedrijf OASEN vertelde bezorgd te zijn voor de toekomst van ons drinkwater, zoals nu met GenX. Zit nu in drinkwater, maar nog in zeer geringe mate. Maar hoe zal dat over een aantal jaren zijn? Waterleidingbedrijven worden maar matig geinformeerd over stoffen die geloosd worden in het water. Men moet het zelf uitzoeken.
De basis moet zijn dat ons drinkwater veilig gedronken kan worden en dat de groenten uit onze tuin veilig gegeten kunnen worden. Daarop moet alles worden georganiseerd. Gezondheid moet centraal staan.

Chemiebedrijven hebben zich maatschappelijk verantwoord te gedragen. Wet- en regelgeving moeten dan ook zo worden aangepast dat de lozingen in lucht, water en bodem moeten ophouden.

Als raadsleden hadden wij vele vragen ingediend voor de instanties. Die zijn maar voor een deel beantwoord. Chemours wilde zelfs helemaal geen vragen beantwoorden. Schriftelijk zouden de vragen worden beantwoord. De groene appel uit de vervuilde tuin van een bewoner in Sliedrecht - die de heer Reijmers door een actievoerder aangeboden kreeg - at hij op.

Alle vragen moeten nog worden beantwoord en de lozingen in lucht, water en bodem moet stoppen. Daarvoor is een planning nodig met RIMV, Provincie, gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht en Chemours.

Dordrecht moet een stevigere positie krijgen in de diverse overleggen om de 0-uitstoot waar te gaan maken.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"