Dordt-pas of Rotterdam-pas
Op de Dag van de Armoede - dinsdag 17 oktober 2017 - was er in De Buitenwacht de bijeenkomst met bewoners, organisaties en politici over armoede in Dordrecht, georganiseerd door het Platform tegen Armoede Drechtsteden. Voorzitter van dit Platform - Riet Duykers - leidde de gesprekken en discussie.
's Middags waren er met organisaties gesprekken over de knelpunten die zij tegenkomen. Vooral afspraken over schulden blijken in het begin nogal eens lastig tot stand te komen, zodat nog veel mensen nog snel door schuldeisers worden benaderd voor een kontrakt over aflossing schulden.
Er komt een stabilisatieovereenkomst met schuldeisers. Dat duurt gemiddeld 4 maanden. Dan worden alle schuldeisers in beeld gebracht, waar afspraken mee gemaakt worden via de SDD.
Hoewel er ook lokale Platforms zijn tegen Armoede in de Drechtsteden blijft de afstemming met Platform Drechtsteden. Centraal staat dat de client zo snel en toegankelijk mogelijk wordt geholpen.
De Sociale Dienst gaf een presentatie over de nieuwe werkwijze, waar het Platform al lang over in gesprek is. Er zit duidelijk vooruitgang in. Client staat veel meer centraal, aanvraag wordt eenvoudiger, binnen 4 weken is er reactie op een aanvraag.
Men wil voorkomen dat deurwaarders aan de deur komen bij clienten, wat een grote bron van stress is. De bejegening wordt verbeterd, men gaat meer naast de client staan.
's Avonds gaf Humanitas een presentatie over een Dordt-pas, ofwel een Rotterdam-pas. De Rotterdam-pas geeft gratis toegang of met flinke kortingen toegang tot allerlei voorzieningen (dierentuin, musea, sport, muziek, etc.). Minima ontvangen de pas gratis, anderen betalen ervoor.
Het Dordrechts Museum valt hier ook onder. Je kunt je als Dordrecht ook aansluiten bij de Rotterdam-pas, en dan bijv. zwembaden erin laten opnemen, musea, muziek, etc. Dordtenaren kunnen eveneens een Rotterdam-pas aanschaffen via hun website.
Ton Wulfert (secretaris Platform tegen Armoede) vertelde over een Ombudsman/vrouw. In Rotterdam is er een Ombudsvrouw, die ook voor andere steden werkt. Ook daar kan Dordrecht zich bij aansluiten, bijvoorbeeld.
In de Drechtsteden kun je gebruik maken van de Nationale Ombudsman, maar daar wordt in de praktijk weinig gebruik van gemaakt. Het zou goed zijn om te onderzoeken wat het beste werkt: de Nationale Ombudsman of een Regionale Ombudsman, zoals de Ombudsvrouw van Rotterdam.
Wethouder Peter Heijkoop zegde een onderzoek toe over zowel de Rotterdam-pas en bijvoorbeeld aansluiten bij de Ombudsvrouw Rotterdam.
Reacties