Opvallend veel ZZP'ers en StartUps in Dordrecht en regio en weinig grote bedrijven
Dinsdagavond 27 oktober 2020 bespraken we in Adviescommissie Bestuur en Middelen de Monitor GroeiAgenda. Dat gaat vooral over de ambities van Dordrecht en regio. GroeiAgenda zegt het al: Groeien! Van het Rijk moeten we nog veel meer groeien.
Kern gaat over Economie en Werkgelegenheid, Bouwen en Wonen, Mobiliteit en Bereikbaarheid, Energietransitie en Duurzaamheid. Alle gemeenteraden hebben uitgesproken dat het verbeteren van de achterblijvende sociaaleconomische status urgent is die we gezamenlijk moeten aanpakken met de regio.
De Monitor is een document met feiten en cijfers uit november 2019 van het Onderzoekcentrum Drechtsteden.
Woningbouw
Wat opvalt is dat de woningbouw toch wel achterblijft, terwijl er juist grote vraag is naar woningen.
Werk
Dordrecht heeft met bijna 9.000 bedrijfsvestigingen de meeste bedrijvigheid in de regio. De sector ICT, financiële en zakelijke dienstverlening is met bijna 6.100 vestigingen veruit de grootste sector in de regio. Deze sector groeide tussen 2016 en 2019 met 13,2%. De sterkste groei zien we in de sectoren Bouw (+23,4%) en Zorg & welzijn (+23,3%).
De sector Logistiek/groothandel groeide tussen 2016 en 2019 met +1,4% het minst hard en laat als enige sector tussen 2018 en 2019 een lichte krimp van het aantal bedrijfsvestigingen zien (-0,4%).
Vraag is dan ook waarom we zo inzetten op aantrekken van logistieke bedrijven, met enorme panden maar weinig werkgelegenheid. Is dat slim?
Wat opvallend is bij de werkgelegenheid is dat we zoveel ZZP'ers en StartUps hebben. Dordrecht kenmerkt zich door vele kleine MKB bedrijven, ZZP'ers, en StartUps.
Op 1 januari 2019 betrof bijna twee derde deel van alle bedrijfsvestigingen in de Drechtsteden (64%) zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). 19% telt twee t/m vier werkzame personen en 8% vijf t/m negen werkzame personen.
De overige 9% van de bedrijfsvestigingen heeft tien of meer werkzame personen. Een kleine 2% van de bedrijfsvestigingen heeft meer dan 50 personen op de werkvloer.
We hebben dus maar weinig grote bedrijven.
Ik vroeg dan ook of we niet kwetsbaar zijn met veel ZZP'ers en StartUps. Vele StartUps verdwijnen na verloop van tijd. Veel ZZP'ers zijn zelf ook kwetsbaar wat inkomen betreft. Dat zie je nu met corona. Velen zitten zonder inkomen. Veel beter is om ervoor te zorgen dat meer personeel in dienst komt bij bedrijven. Ik vroeg hierover een reactie van de wethouder.
Wethouder Burggraaf:
Waarom toch inzetten op logistiek? We zijn van oudsher een maritieme regio. Er wordt altijd geadviseerd om zoveel mogelijk bij je kernbusiness te blijven als regio. En met Rotterdam kun je clusteren op logistiek. Nu is er flinke groei.
Werklocaties worden in beeld gebracht per gemeente, om te kijken waar onze krachten liggen.
Wat betreft het grote aantal ZZP'ers zei de wethouder dat de gemeente niet de werkgever is van andere bedrijven, groot of klein.
Toch zou er wel meer aandacht voor moeten zijn, vind ik.
(Illustratie uit de Monitor GroeiAgenda)
Reacties