Mini Binnenvaartmuseumschip de René Siegfried ligt in Miniworld Rotterdam


Vanaf 30 september 2020 ligt een mini uitvoering van museumboot de René Siegfried in Miniworld in Rotterdam. Het was een feestelijk invaren...

De René Siegfried is gebouwd op scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht en in 1963 te water gelaten. In 1957 was sprake van de eerste duwvaart op de Rijn. De René Siegfried stamt van niet veel later.

De René Siegfried duwde veel zogenaamde LASHbakken, een systeem van drijvende containers, dat was overgenomen uit Amerika van de Mississippi.

Het tweede leven van de René Siegfried als museumschip is in handen van vereniging De Binnenvaart. Door vereniging De Binnenvaart is de René Siegfried als maritiem cultureel erfgoed veilig gesteld. In het kielzog van de René Siegfried als Binnenvaartmuseum heeft vereniging De Binnenvaart een documentatiecentrum, organiseert zij aan binnenvaart gerelateerde reizen over de wereld en doen zij nog veel meer. De René Siegfried (van Jos Hubens) als Binnenvaartmuseum is zeer toepasselijk uitgebreid met een LASHbak welke immers door de René Siegfried veelvuldig werden verduwd. In de LASHbak is een prachtige maquette van scheepswerf De Biesbosch uit jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw te zien. De duweenheid René Siegfried als Binnenvaartmuseum kent circa 10.000 bezoekers per jaar. En daar komt de link met Miniworld Rotterdam om de hoek kijken. Miniworld Rotterdam heette voorheen Railz Miniworld maar daar is verandering in gekomen, niet alleen door de naam maar ook door thema’s zoals de Nederlandse kust en polderlandschappen, Rotterdam in miniatuur, inclusief het Rotterdamse havengebied. De haven van Dordrecht valt ook onder het Havenbedrijf Rotterdam, zodat de René Siegfried in Miniworld Rotterdam thuis hoort. Bezoekers van Miniworld Rotterdam worden geattendeerd op het Binnenvaartmuseum in Dordrecht en andersom en brengen dan ook daaraan een bezoek.

En zo heeft de René Siegfried inmiddels drie levens. Een eerste leven dat begon in het begin van de duwvaart op de Rijn, een tweede leven als het Binnenvaartmuseum van Nederland en nu een derde leven als model in Miniworld Rotterdam.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"