Bewoners willen serieus betrokken worden bij her/nieuwbouwplannen in hun omgeving: "Er is te veel wij - zij denken"


Bij de Adviescommissie Grote Projecten van donderdag 15 oktober 2020 stonden 2 onderwerpen op de agenda waarbij bewoners kwamen inspreken. Beide onderwerpen gingen over nieuwbouwplannen op de locaties Leen Bakker (Burg. de Raadtsingel) en Amstelwijck Midden.

De inbreng van bewoners had - hoewel verschillende locaties - veel overkomsten. Geen van de insprekers was tegen de bouwplannen. Ze vonden het zelfs een verrijking voor hun buurt. Zij missen echter een serieuze belangstelling vanuit gemeente en ontwikkelaars voor hun inbreng. Als de plannen al min of meer vaste vormen hebben, worden bewoners erbij betrokken. "Er is te veel wij - zij denken".

Ook is er grote onbekendheid met Bestemmingsplannen, terwijl bewoners vaak te horen krijgen als zij iets voorstellen dat dit niet past in het Bestemmingsplannen. Wat kan er wel en niet binnen een Bestemmingsplan? Bewoners zoeken toegankelijke en begrijpelijke informatie daarover.

De Omgevingswet - die eraan komt - bepaalt dat bewoners in een vroegtijdig stadium betrokken moeten worden. De discussies over bouwplannen moeten vooral aan de voorkant plaatsvinden en niet aan de achterkant als alles al vastligt. 
Daarnaast moeten alle Bestemmingsplannen digitaal beschikbaar zijn op de websites van de gemeenten, incl. illustraties. Dit is een hele klus. Maar dan kunnen bewoners sneller en makkelijker kennisnemen van het Bestemmingsplan van hun wijk of buurt.

Bewoners willen vooral veel groen in hun woonomgeving en bescherming tegen verkeers/geluids overlast.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"