Geen pretpark in de weidse open polder: Viersprong/Speelbos de Elzen uitstekend geschikt voor nieuw Dagrecreatieterrein



In de Adviescommissie Fysiek van woensdag 30 september 2020 stonden 2 onderwerpen op de agenda die voor de PVDA bij elkaar horen: Speelbos de Elzen en Dagrecreatieterrein Nieuwe Dordtse Biesbosch. 

DAGRECREATIETERREIN NIEUWE DORDTSE BIESBOSCH
Het college wil het Dagrecreatieterrein midden in de mooie open polder, met zwemplas, horeca van 1000  m2 en 175 parkeerplaatsen. Dat vooral BVD en BVD wethouder Stam hier een warme voorstander van zijn, vinden wij onbegrijpelijk. Want BVD wil juist ons open polder landschap beschermen en er een monument van maken.

Volstrekt onduidelijk is waarom dit voorstel nu ineens weer op tafel ligt, terwijl het in de vorige raadsperiode is afgekeurd. De Viersprong moest het nieuwe Dagrecreatieterrein worden in de Biesbosch, met uitbreiding van strandjes en horeca. 

De PVDA wil geen tweede Merwelanden, geen pretpark in dit rustige gedeelte van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Wel meer wandel/fietspaden. Vooral rustige recreatie. 

Uit de enquête die Gewoon Dordt had gehouden onder Dordtenaren bleek ook dat tweederde van de deelnemers hier rustige recreatie wil en geen tweede Merwelanden.
De bewoners hier hebben Plan Bovenhoek gemaakt, dat ook in deze richting gaat en ons aanpreekt: Plan Bovenpolder: veel fiets/wandelpaden, mooie vegetatie, veel dieren, eventueel met kreekjes.

SPEELBOS DE ELZEN
Voorstel college is om hier een Speelbos te maken. Dat vindt de PVDA een uitstekend idee. Maar wij willen ook dat er meer strandjes bij komen en dat er goed gezwommen kan worden. De grond is schoon. Met restaurant De Viersprong in de buurt, die wat ons betreft ook zou kunnen uitbreiden. Er zijn voldoende parkeerplaatsen en er kunnen er nog bij gemaakt worden.
Wij blijven bij het oorspronkelijk plan om de Elzen en de Viersprong op te knappen en hier het Dagrecreatieterrein te maken, een soort tweede Merwelanden. Daar is alle ruimte voor en er wonen nauwelijks mensen in de buurt. Dus:
- Intensieve reacreatie in De Merwelanden;
- Rustige recreatie in het middengebied;
- Actieve recreatie in De Viersprong/De Elzen

Alleen het Waterschap (eigenaar water) en Staatsbosbeheer (eigenaar grond) konden zich niet vinden in dit voorstel; oevervegetatie mag niet verwijderd worden, want deze is zeer zeldzaam. 
PVDA vindt dat er best met zorg wat kan worden gedaan aan de oevervegetatie en er strandjes kunnen worden aangelegd. Ook andere partijen kozen hiervoor.

Wethouder Stam is nu op pad gestuurd met de opdracht weer in overleg te gaan met Staatsbosbeheer en Waterschap om dit te gaan realiseren. PVDA adviseerde de wethouder om een grondruil te bespreken, ofwel het stuk grond van Staatsbosbeheer aan te kopen.

Het college voorstel wordt in de gemeenteraad van 13 oktober 2020 aangepast. Het bedrag dat het college wil weghalen bij de Viersprong (425.000) - om te gebruiken voor de aanleg van flinke horeca, parkeerplaatsen, etc. op de andere rustige plek in de polder - moet blijven bij De Viersprong/De Elzen.
We wachten het overleg van de wethouder af met Staatsbosbeheer en Waterschap.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"