"Het is alsof je tegen een kind van 4 jaar - die niet kan zwemmen - zegt: Ga maar zwemmen"


De maatschappij vraagt veel van mensen in armoede. Volgens Ronald Geuns (lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam) zijn het allemaal ingewikkelde systemen, lastige formulieren invullen, toeslagen aanvragen, de belasting, de digitalisering van steeds meer handelingen en dienstverlening. Voor groeiend aantal mensen wordt de digitalisering van alle dienstverlening lastig. Zij kunnen niet meekomen. Kijk ook naar de problemen met www.mijnoverheid.nl. Mensen moeten zelf opzoeken of er brieven voor hen zijn op hun account bij www.mijnoverheid.nl. Maar veel mensen letten daar niet op, en ontvangen dan plotseling allerlei aanmaningen. Want die gaan nog wel per brief.

Het wordt te ingewikkeld. De eisen aan sociale eigenschappen (zelfredzaamheid) worden steeds hoger. Het is alsof je tegen een kind van 4 jaar - die niet kan zwemmen - zegt: Ga maar zwemmen.

Veel mensen in armoede zijn lager opgeleid, 60% heeft een uitkering. "Als je niet weet wat armoede met mensen doet, dan kun je niet effectief helpen", stelde Ronald. Interventies moeten beter gericht zijn op de individuele situatie. 18,5% van mensen in armoede heeft dramatische schulden, mensen wachten veel te lang.
De interventies moeten makkelijk en aantrekkelijk zijn. Hij gaf een voorbeeld van manier van communiceren van een commerciele organisatie en de overheid over armoede

. Het private bedrijf had daar 1 plaatje voor nodig: Als je krap bij kas zit, en de overheid heeft daar een volle A4 voor nodig met complexe teksten.

Riet Duykers (voorzitter Buitenwacht en Platform tegen Armoede Drechtsteden) vertelde dat het gaat om hoe beleid werkt op mensen, wat het systeem doet met mensen. Armoede wordt gezien als een individueel probleem, maar dat is het niet. Vooral het sociaal isolement waar mensen in armoede in terechtkomen is een groot maatschappelijk probleem. Zij kunnen niet volop meedoen. Volgens Riet is een onafhankelijke ombudsman nodig in de Drechtsteden en ervaringsdeskundigen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Ton Wulfert (secretaris Stichting Urgente Noden Drechtsteden) zei dat dit fonds snel gelden ter beschikking kan stellen in absoluut dringende situaties, bijv. uithuisplaatsingen.

Het was een zeer goed bezochte avond over Hoe Kan Armoede Worden Bestreden, maandagavond 18 september 2017 in de Trinitatiskapel. Discussie onder leiding van Kim Bruggeman.

De avond werd georganiseerd door Debat in de Stad Grote Kerk. Het was het 2e debat in een reeks van 3.

Het derde debat is maandagavond 23 oktober, ook om 20 uur in Trinitatiskapel, samen met Humanistisch Verbond. Dan gaat het over: Wat is de Toekomst van de Religie in ons Postchristelijke Europa? 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"