Een Voedselbos bij Jeugddorp in Dordrecht; Stichting Buitenzinnig gaat er voor zorgen en zoekt steun
















In een overvol Duurzaamheidscafe in Weizigt Duurzaamheidscentrum stond het Oerbos en het Voedselbos centraal op woensdagavond 13 april 2016. Nederland kent geen echte natuur, aldus de inleider uit Rotterdam. Alles is aangelegd. Europa kent ook weinig oerbossen. Een oerbos zorgt voor zichzelf, daar hoef je niets aan te doen. Een kaal stuk grond waar je niets mee doet, wordt vanzelf een bos. De natuur groeit naar bos toe. Het land bewerken is eigenlijk onnatuurlijk.

Onze veel bewerkte bodem door de landbouw is nu eigenlijk dood. Vroeger zag je achter de ploegende boer veel vogels, die bij de omgewoelde aarde op de wormen af kwamen. Nu met de grote machines wordt de grond te veel bewerkt, en zie je de vogels bijna niet meer.

Schimmels verbinden de natuur onder de grond. Een boom alleen is kwetsbaar. Bomen helpen elkaar met overleven als ze bij elkaar staan. Monocultuur is slecht. Diversiteit is juist goed en de sleutel tot alle leven.

We zitten in korte termijn systemen en opbrengsten, maar we moeten enorme hoeveelheden voedsel produceren voor de bevolking.
Voedselbossen is lange termijn werk, maar leveren voedsel en natuur voor heel lange tijd.

Stichting Buitenzinnig vertelde dat men bezig is met het realiseren van een Voedselbos in Dordrecht, op het terrein van Jeugddorp. Men is in onderhandeling met de gemeente. Een voedselbos heeft een groeitijd nodig van ca. 30 - 50 jaar. De gemeente vindt het lastig om voor zo lange tijd deze grond daarvoor te bestemmen.
Men wil er ook met sociale projecten werken, er mensen laten werken met een handicap en vanuit de Participatiewet.
Men zoekt sponsoren, donateurs die bij willen dragen en vrijwilligers.

Voor meer informatie kijk op: www.stichtingbuitenzinnig.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"