Provincie neemt aanbevelingen RIVM-rapport DuPont over - Inloopavond dinsdag 5 april

De provincie Zuid-Holland gaat samen met Rijk en betrokken gemeenten de aanbevelingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omzetten in concrete acties. Het RIVM deed onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden als gevolg van de emissie van de stof perfluoroctaanzuur (PFOA) bij het chemiebedrijf DuPont (nu Chemours) in Dordrecht.

De gezondheid van de omwonenden en de medewerkers van de DuPontfabriek staat voorop. Het RIVM-rapport geeft de eerste antwoorden op vragen die bij betrokkenen leven en neemt een deel van de onzekerheid weg, maar kan nog geen einde maken aan alle ongerustheid.
Vervolgonderzoek

De provincie start samen met het Rijk en de betrokken gemeenten verschillende vervolgonderzoeken om antwoorden te vinden op de vragen die er nu nog liggen, conform de aanbevelingen van het RIVM.

Zo gaat de provincie in samenwerking met de betrokken gemeenten via een gerichte steekproef onder omwonenden door de Dienst Gezondheid en Jeugd Dordrecht (DG&J) laten controleren of de bloedserumwaardes voor het jaar 2016 inderdaad onder de gezondheidskundige grenswaarde liggen. Deze informatie is nodig om een betere inschatting te kunnen maken van het nut van gezondheidsonderzoek. Daarnaast geeft de provincie samen met het Rijk aan het RIVM opdracht om een nadere evaluatie van gezondheidskundige gegevens uit te voeren.

Uitkomsten van het RIVM-onderzoek
Het RIVM-onderzoek richt zich op de mogelijke gezondheidsrisico’s die de inwoners van Dordrecht en Sliedrecht nu lopen en mogelijk in het verleden hebben gelopen door verspreiding van PFOA via de lucht, voeding en drinkwater. Het RIVM heeft op basis van alle nu beschikbare kennis en informatie een nieuwe gezondheidskundige grenswaarde berekend. Het RIVM concludeert in haar onderzoek dat:

    - de hoeveelheid PFOA die in het bloed kan worden aangetroffen bij de omwonenden in de directe omgeving van de fabriek vanaf 2002 beneden de waarde ligt die gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen;
    - er bij de omwonenden in de directe omgeving van de fabriek in de periode vóór 2002 wel langdurige overschrijdingen van de nieuw berekende grenswaarde voor PFOA kunnen zijn voorgekomen. 'Deze situatie heeft mogelijke nadelige effecten op de lever tot gevolg gehad. Exacte informatie over de emissie naar de lucht in de periode 1970-1998 zal een meer nauwkeurige beschrijving van de duur van de overschrijding opleveren. Er is geen verhoogd risico voor reproductie toxiciteit (verhoogd risico voor nakomelingen)en een eerste berekening geeft geen aanwijzingen voor een verhoogd kankerrisico'.

'Een eerste indicatieve berekening van het kankerrisico in dierstudies duidt op een extra risiconiveau van 1 op de miljoen per leven. Dat wil zeggen dat naar schatting 1 op de miljoen mensen kanker kan krijgen door de berekende blootstelling aan PFOA. Dit risico is vergeleken met andere milieufactoren een verwaarloosbaar risico'.

    - er bij de inwoners van Dordrecht en Sliedrecht buiten de directe omgeving van de fabriek geen overschrijding van de grenswaarde voor PFOA is geweest.

Lees het volledige rapport op de website van het RIVM.

Informatieavond op 5 april 2016
De provincie hecht er waarde aan om in gesprek te gaan met de omwonenden en hen zo snel mogelijk rechtstreeks te informeren over de uitkomsten, conclusies en aanbevelingen van het RIVM-onderzoek. Daarnaast moet ruimte geboden worden aan betrokkenen om vragen te stellen. 

Daarom organiseren de provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht in samenwerking met de Dienst Gezondheid en Jeugd (voormalige GGD voor de regio Zuid-Holland Zuid), RIVM, Rijkswaterstaat, Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid, Waterschap Hollandse Delta, ministerie van Infrastructuur en Milieu en drinkwaterbedrijven Evides en Oasen op dinsdag 5 april een inloopavond. Tijdens deze avond worden de resultaten van het RIVM-rapport toegelicht.

Direct betrokkenen uit de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zijn welkom tussen 19.00 en 22.00 uur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar