PVDA wil 18 jaar handhaven voor sexwerkers, geen verhoging naar 21 jaar, vanwege veiligheid en voorkomt illegaliteit

ADVIESCOMMISSIE BESTUUR EN MIDDELEN | DINSDAG 8 JUNI 2021 | ACTUALISATIE APV EN PROSTITUTEBELEID DORDRECHT | raadsvoorstel | Jacqueline van den Bergh:

DOEL AANPASSING APV:
- Middels deze actualisatie beoogt de gemeente meer zicht te krijgen op de vergunde branche en effectief op te treden tegen illegaliteit en misstanden.
- Voorsorteren op de verwachte inwerkingtreding van de Wet regulering sekswerk en de verouderde regelgeving (en beleid) nu al zoveel mogelijk in lijn van de landelijke wetgeving brengen.
- Daarmee wordt voorkomen dat binnen afzienbare termijn opnieuw substantiële materiële wijzigingen moeten worden aangebracht.
- Daarnaast streeft de gemeente met het actualiseren van de APV (en een later volgend beleidskader) naar (meer) beleidsmatige aansluiting met de samenwerkingsgemeenten om een regionale aanpak tegen illegale prostitutie en misstanden binnen de seksbranche mogelijk te maken.

De grootste wijzigingen ten opzichte van de huidige APV betreffen:
- een maximum aantal (10) te verlenen vergunningen wordt in de APV opgenomen (welke voorheen stond opgenomen in het beleid, maar bij verordening nu wordt vastgesteld);
- prostituees moeten de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt (is nu 18 jaar);
- vergunningen worden voor de periode van 5 jaar verleend en deze vergunningen kunnen worden verlengd;
- de sluitingstijden van seksinrichtingen worden in de APV vastgesteld en er worden tijden vastgesteld waar binnen het voor de prostituee verboden is om in de inrichting aanwezig te zijn;
- er worden regels gesteld aan advertenties van vergunde seksinrichtingen;
- vergunde seksinrichtingen dienen te beschikken over en te exploiteren naar een/bedrijfsplan.

(Landelijke) wet (nu Wet regulering Sekswerk). De behandeling van deze wet (opnieuw) is vertraagd. Het wetsvoorstel is controversieel verklaard.

PVDA:
Vanuit gezondheidsoogpunt en veiligheid moeten we dit benaderen. De mensen in deze bedrijfstak moeten zich veilig voelen.
We moeten illegaliteit / criminaliteit / mensenhandel / geweld/midhandeling / geen gedwongen sekswerken /uitbuiting voorkomen. Daar gaat het om.
Daarom moeten we wel reguleren, toezicht houden en gezondheidscheques (door GGD) uitvoeren. Maar niet overdreven alles willen regelen en controleren. De politie is bekend met deze branche, houdt goed toezicht en zorgt er ook voor dat vrouwen/mannen er veilig eruit kunnen stappen als ze dat willen.

10 Vergunningen is nu het maximum voor de sexbedrijven. ZZP'ers hoeven geen vergunning aan te dragen. Voor ons is het getal van 10 niet zo belangrijk, wel de gezondheid van de mensen die hier werken. ZZP'ers hoeven geen vergunning aan te vragen, maar krijgen zij wel gezondheidscheques van de GGD?

De PVDA wil de leeftijd voor sexwerkers niet verhogen naar 21 jaar. 18 jaar moet het blijven. Dit om te voorkomen dat vrouwen/mannen in de illegaliteit gaan werken als zij toch eerder hierin willen gaan werken. Gezondheid en veiligheid van de sekswerkers vinden wij belangrijker. En met 18 jaar ben je volwassen. 

Naam prostituees wil de PVDA consekwent wijzigen in Sekswerkers. Prositutie wijzigen in Sekswerken/Seksindustrie/Seksbranche.

Bekijk ook artikel in AD/DE DORDTENAAR van 10 juni 2021

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"