Deze 7 dingen doet provincie Zuid-Holland tegen hittestress: Hitte is het gevaarlijkste klimaatrisico


Hitte is het gevaarlijkste klimaatrisico. Tijdens de 2 extreme hittegolven in 2019 en in 2020 zijn respectievelijk 400 en 500 mensen extra overleden. De provincie Zuid-Holland hield op 15 juni 2021 het webinar Hittestress en Gezondheid, als onderdeel van de ‘Week van de Hitte’, georganiseerd door de provincie Gelderland. Programma-manager klimaatadaptatie Astrid de Wit: “Het was bijzonder dat professionals uit hele verschillende sectoren nu voor het eerst samen over dit onderwerp spraken; over het vergroenen van onze ruimtelijke inrichting in steden, het anders bouwen van huizen èn over hoe mensen in de praktijk omgaan met hitte en wat ze daarvoor nodig hebben. Die gezamenlijke brede blik en brede samenwerking tussen organisaties is echt nodig om hittestress aan te pakken. Van gemeenten en woningcorporaties tot en met het Rode Kruis.”

Juist in de provincie Zuid-Holland, met veel dichtbevolkte steden en dorpen, kan hittestress veel impact hebben. “Middenin de stad kan het wel 10 graden warmer worden dan op het platteland. Een versteende omgeving houdt de hitte vast en koelt ’s nachts niet meer af. Dat is met name voor ouderen en kwetsbare groepen een probleem. Maar hittestress heeft ook impact op onze werkomgeving, het functioneren van wegen en bruggen en recreatie- of sportmogelijkheden. Daarom zetten we als provincie breed in om Zuid-Holland voor te bereiden op een warmer klimaat. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.”

7 dingen die we kunnen doen om Zuid-Holland voor te bereiden op hittestress

1 Hittebestendig bouwen
Hoe zorgen we ervoor dat de huizen die we nu bouwen, bestand zijn tegen de weersextremen van de toekomst? Samen met de bouwsector, gemeenten en waterschappen, kennisinstellingen en natuurorganisaties hebben we hier een nieuwe norm voor ontwikkeld. Je vindt de handleiding, tools en voorbeelden op bouwadaptief.nl 

2 Koeler wonen en werken
Woningbouwcorporaties bezitten bijna 40% van alle woningen in Zuid-Holland. Samen met de corporaties, de ‘Groene Huisvesters’ en samen klimaatbestendig werken we aan groenere, koelere en gezonde woningen. De afspraken die daarover gemaakt zijn vind je in dit rapport. Ook werken we samen met onze partners aan de vergroening van bedrijventerreinen.

3 Klimaatbestendige leefomgeving
Alle overheden in Nederland zijn samen bezig om de leefomgeving klimaatbestendig te maken. Door voldoende groen en water in de stad toe te passen bijvoorbeeld, kun je hitte-eilanden voorkomen. Kijk in de Zuid-Hollandse klimaatatlas, vul je postcode in en kijk hoe hittebestendig jouw straat is! De provincie werkt samen met gemeenten en investeert in kennisontwikkeling, via de ‘Straadkrant' bijvoorbeeld.

4 Hittestress en gezondheid
Ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen die in kwetsbare wijken wonen hebben het meest te lijden onder hittestress. Samen met de GGD-en in Zuid-Holland kijken we wat we hieraan kunnen doen, ook ontwikkelen we kaarten waaruit het verband tussen sociale weerbaarheid en impact van weersextremen duidelijk wordt. Gemeenten kunnen op basis daarvan gerichter hun hitteplan inzetten. In 2020 daagden we innovatief Zuid-Holland uit om oplossingen te bedenken, met onder andere de koeltesjaal voor ouderen als resultaat. En ontwikkelden we een workshop voor gemeenten om hen te helpen bij het opstellen van hun lokale hitteplannen.

5 Verwarmen én koelen
Ook via de energietransitie kunnen we ons voorbereiden op stijgende temperaturen. In de toekomst wordt het koelen van je huis misschien wel net zo belangrijk als verwarmen. Er zijn duurzame warmtebronnen die zowel voor verwarming als voor verkoeling kunnen zorgen. En als er ergens zonnepanelen op het dak komen of een warmtenet wordt aangelegd, dan stimuleren we dat dit gecombineerd wordt met meer verkoelend groen op het dak of in de straat. Lees meer over het verband tussen energie en klimaatadaptatie.

6 Bereikbaar blijven
Kan een brug last hebben van de hitte? Ja, bij hoge temperatuur kan het asfalt van een brug uitzetten waardoor hij niet meer open gaat. We onderwierpen de provinciale infrastructuur daarom aan een klimaatstresstest en zetten ons in om ervoor te zorgen dat we ook bij weersextremen goed bereikbaar blijven in Zuid-Holland.

7 Innoveren
Veranderende weersomstandigheden vragen om nieuwe oplossingen. De provincie ondersteunt onder meer het Hitteplein op het Fieldlab Green Village in Delft. Hier worden slimme oplossingen voor hittestress in de gebouwde omgeving getest.
En als je dan nog meer verkoeling nodig hebt kun je tijdens het zwemseizoen terecht bij de provincie voor algemene en actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland; kijk op pagina zwemwater.nl.

Meer informatie
Een compleet overzicht van klimaatadaptatie en het beleid van de provincie vind je in de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie.

Uit Nieuwsbrief Provincie Zuid-Holland van 17 juni 2021

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"