Uitstoot in de lucht veroorzaakt ook giftige stoffen op de grond bij Chemours en spoelen de Merwede in

Donderdagavond 16 mei 2019 waren Alexander Jansen, Herman van der Plas en ik op de publieke tribune in de Tweede Kamer, waar het debat plaatsvond over Chemours. Uit Dordrecht was verder alleen Ineke de Jager aanwezig. Vooral veel politici uit Sliedrecht waren gekomen.

Het was bijzonder stil in het Tweede Kamergebouw. In de plenaire zaal zaten een handvol woordvoerders, met minister, staatssecretaris en ambtenaren.
Buiten ons waren er geen toeschouwers.

Er was een strenge suppoost: er mochten geen tassen en geen eten mee naar binnen, Er mochten geen snoepjes worden uitgedeeld. En er mochten vooral geen foto's worden gemaakt.

Chemours staat weer in de belangstelling vanwege illegale afvoer van giftige stoffen PHOA en GenX. Deze blijken via de uitstoot uit de pijp bij regen op de grond neer te dalen en in het water te belanden. Daar is geen vergunning voor, dus illegaal. Chemours zegt dit niet geweten te hebben dat uitstoot uit de pijp deze gevolgen heeft.

Minister wil een vergunning nu hiervoor geven, zodat er op handhaafd en gecontroleerd kan worden. Naar een uiteindelijke afbouw toe.

Buiten VVD en CDA die dit een pragmatische gang van zaken vinden, hadden andere partijen veel bezwaren. Zij zien het nut van een vergunning niet in. Want je kunt toch handhaven omdat het illegaal is. Er is wel vergunning voor uitstoot via de lucht.
Daarnaast was er kritiek op Chemours "die het niet geweten zou hebben".

Er werden 10 moties ingediend. De minister ontraadde de moties en zegde de kamerleden een notitie toe met meer informatie. Dinsdag 21 mei a.s. wordt het onderwerp besproken in de Tweede Kamer, met waarschijnlijk toch een aantal moties.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"