Bezoek aan Boothuis Dordrecht Noord van de KNRM bij Stadswerven



Donderdagochtend 16 mei 2019 brachten Alexander Jansen en ik vanuit de PvdA fractie een bezoek aan het Boothuis Dordrecht Noord van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) aan het Wantij bij de Prins Hendrikbrug op Stadswerven.

Men moet vlak bij de rivier zitten, om zo snel mogelijk te kunnen uitrukken en ter plekke te zijn. Dit Boothuis is de grootste locatie voor hulp aan schepen op de rivieren in Nederland.

We kregen een film te zien over de ontwikkeling van het reddingswerk. Het is ooit gestart door de reders, om hulp te organiseren voor hun schepen en bemanning op zee. De beelden van de woeste golven met daarin piepkleine roeibootjes met stevige mannen erin die hun uiterste best deden om vaart te maken door deze woestenij, spreken echt tot de verbeelding.

Nu zijn de boten van technische snufjes voorzien, en zijn volledig gemotoriseerd. De KNRM hier in Dordrecht opereert vooral op de rivieren. Steeds meer moeten ze uitrukken voor plezierjachten die in de problemen raken.

Deze locatie van de KNRM wordt niet betrokken bij de ontwikkeling van Stadswerven. Pal achter hen worden nieuwe huizen gepland.
Men weet dan ook niet of ze hier kunnen blijven liggen, wat men wel graag wil vanwege de gunstige ligging t.o.v. de rivier.

Ze vragen dan ook om betrokken te worden bij de ontwikkeling in hun directe omgeving. Daarnaast vragen zij aandacht voor het feit dat een aantal vrijwilligers in de binnenstad woont en bij een spoedoproep snel bij de KNRM moet zijn. Ze zouden dan ook graag eigen pasjes hebben om snel uit de binnenstad (pollers) te kunnen.
Nu komen er binnenkort flitspalen. De pollers verdwijnen. Maar dan willen ze vrijstelling hebben om in de hele binnenstad zich snel te kunnen verplaatsen.

De KNRM werkt uitsluitend met vrijwilligers en hebben eigen sponsoren. Zij ontvangen geen subsidie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"

Chemours: Er komt een Hoorzitting in Dordrecht en een Bustrip naar het Europees Parlement in het najaar