Provincie: ondersteun het Parkschap De Hollandse Biesbosch weer


Natuur in en rondom de stad is zo belangrijk.

In het Provinciehuis was er vrijdagmiddag 6 april 2018 een bijeenkomst over Energie en Groen, georganiseerd door de PvdA Statenfractie.

We zaten allemaal in een van de vergaderzalen om een enorme grote tafel, waardoor we goed met elkaar konden praten over wat de PvdA wil met Energie en Groen.

Belangrijk is dat er niet alleen vanuit de techniek wordt gesproken over het overgaan op andere energiebronnen. Zeker zo belangrijk is dat het betaalbaar is voor iedereen. De sociale kant ervan.
Vooral de particuliere huiseigenaren met kleinere inkomens moeten niet op hoge kosten worden gejaagd.

Schone energie is belangrijk, en de afspraken op basis van het Klimaataccoord van Parijs liggen er. De techniek gaat hard vooruit en de prijzen van de producten worden goedkoper. Voor de huizenbezitter is het niet altijd makkelijk om in te schatten waarin je het beste kunt gaan beginnen met investeren. Daar moet veel meer energie in worden gestoken. Ik zit nu ook bij de Drechtse Energie, die zich o.a. hiermee gaat bezighouden.

Energielabels
Zo hoorde ik dat de huidige energielabels niet zoveel voorstellen. Die zijn gebaseerd op een gemiddeld gebruik per woning. Maar het energiegebruik verschilt enorm per huishouden. Het gaat juist om het gebruik. De focus moet dan ook veel meer komen te liggen op individuele metingen en prijsberekeningen. De een wil een constante warmte in huis van 21 graden, de ander van 18 graden. Dat schilt enorm in de portemonnee en welke aanpak je wilt voor je huis.
De technieken zijn nog niet klaar voor de individuele leefstijlen.

Huren
Huren moeten niet omhoog bij de aanpak van huurwoningen door Woningcorporaties. De uiteindelijke kosten na energieombouw moeten in principe lager uitkomen dan daarvoor. Maar beslist niet hoger.

Groen
Belangrijk is het tegengaan van verstening en juist meer groen organiseren in de steden.
Verder wordt er ook gedacht aan hoogbouw met veel groene muren (verticale parken), natuur speelplekken, stadslandbouw en volkstuincomplexen stimuleren en uitbreiden en parken op water.

Het was een hele leuke bijeenkomst.

Tot slot heb ik nog meegegeven om de Parkschappen (die de Provincie heeft afgestoten) weer te gaan ondersteunen, zodat Parkschap De Hollandsche Biesbosch weer wat meer armslag krijgt. Flinke natuur in en rondom de stad is belangrijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"