Meer doen met water en groen: speciaal groen dat bijen, hommels en vlinders weer terugbrengt in onze stad


Donderdag 12 april 2018 was er de feestelijke opening van het SpuiLab210, aan de Spuiboulevard 210. Het gebouw, dat in handen is van de gemeente en waarin het nieuwe Stadskantoor is gepland (samen met het oude Belastingkantoor), is nu ingericht als kennis- en ontmoetingsruimte om de Klimaatadaptatie onder de aandacht te brengen.

Ideeen en initiatieven kunnen elkaar hier ontmoeten en inspireren op de thema's water en groen. De stad moet vergroenen en we moeten ons veel beter voor gaan bereiden op de enorme plensbuien die steeds meer worden verwacht n.a.v. de opwarming van de aarde. Water moeten we beter opvangen, en makkelijker laten weglopen. Omdat we verder gaan verstedelijken (veel nieuwe woningen komen erbij) is het van belang om het gebruik van groen en water hierbij een dominante plek te geven.

Het gaat om kennis delen en leren, zodat de beste ideeen naarboven komen en de beste initiatieven gesteund gaan worden.

Anneke van Veen (bureau in watermanagement) herinnerde eraan dat water tot nu toe vaak als bedreigend wordt gezien (overstromingen etc.), maar het is belangrijk om ook de kansen van water beter te gaan benutten in onze stad. Door bijvoorbeeld meer waterrecreatie en creatieve wateropvang.

Een bezoeker merkte op dat er tegenwoordig in Dordrecht wel erg veel bomen worden gepakt en dat dit haaks staat op de doelstelling om meer te doen met groen. Wethouder Sleeking vertelde dat de bomenkap noodzakelijk is vanwege ziekte, maar bomen altijd worden teruggeplaatst ofwel ergens anders worden geplant. Maar dat is niet altijd merkbaar voor bewoners.

Vertegenwoordiger van IVN vertelde dat er meer aandacht moet zijn voor  de speciale planten en het speciale groen die ervoor zorgen dat bijen, hommels, vlinders e.d. weer terugkomen in de wijken en de stad.

Wethouder Sleeking onthulde samen met Anneke van Veen, EcoLab, en mw. Kelder van de gemeente (expert op watergebied) het nieuwe logo van SpuiLab210.

Belangstellenden kunnen hun ideeen over waterveiligheid, hittestress en het voorkomen van wateroverlast hier opgeven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"