Een plek voor een VoedselBos of een VoedselPark in Dordt


Dinsdagochtend 10 april 2018 was ik op bezoek bij Stichting BuitenZinnig. Bij de enthousiaste Paul Zuijdweg en Hans van de Velde. Zij hebben nu een onderkomen bij De Hoop, aan de Provincialeweg. Een enorm stuk grond hebben zij tot hun beschikking. Daar willen zij een ProefTuin gaan ontwikkelen. Om planten, struiken, fruit, groenten en bomen te kweken voor het VoedselBos dat ze willen starten in bijvoorbeeld Park Wilgenwende of Park Wittenstein in Sterrenburg.

Lang hebben ze moeten wachten op een goede plek. De gemeente is weliswaar enthousiast voor het idee, maar een goede locatie vinden is er dan weer niet bij door allerlei bezwaren.
Bij Stichting De Hoop zijn ze nu hartelijk ontvangen en kunnen zij aan de slag op een behoorlijk stuk grond. Daar gaan zij een ProefTuin maken. Paul en Hans hebben hiervoor allerlei plannen: ze gaan door het hele gebied groene paden aanleggen, waar ook rolstoelen overheen kunnen rijden; ze willen een terras aanleggen waar bezoekers wat kunnen drinken; ze gaan aan de slag met een soort kas van doeken waar kruiden en groenten verbouwd gaan worden. Verder planten ze allerlei bomen, struiken, kruiden en groenten. Bezoekers kunnen straks eten uit de ProefTuin. De producten uit de ProefTuin gebruiken ze dan voor het maken van een Voedselbos of liever een VoedselPark.

Zij bieden participatiebanen aan mensen aan, die ook via De Hoop bij hen terechtkomen. Daarnaast zoeken Paul en Hans kontakt met scholen - zoals nu de Griffioen - om leerlingen kennis te laten maken met voedsel verbouwen en voedsel eten. Kinderen hebben vaak geen idee waar ons voedsel vandaan komt.

Er zijn koffie-ochtenden waar iedereen welkom is. De Hoop ziet graag dat bewoners uit de wijken naar hen toe komen. En Stichting BuitenZinnig is prima geschikt om bewoners aan te trekken met een aantrekkelijk programma.

Belangrijk is nu dat het VoedselBos of VoedselPark een plek krijgt in Dordrecht, zoals bijvoorbeeld bij Wilgenwende of bij Wittenstein in de wijk Sterrenburg. Bij een park is - denken zij - het makkelijker te realiseren, want een park blijft een park. De gemeente is een beetje huiverig voor een VoedselBos, want dat is permanent. Met zo'n bestemming kan dan op termijn niet iets anders worden gedaan, zoals woningbouw. Het plan van de gemeente is om heel veel woningen te gaan bouwen. Dus ieder stukje groen komt nu in beeld.

Paul en Hans willen dat het VoedselBos of VoedselPark als een nuttige voorziening in de stad wordt opgenomen in het nieuwe Coalitieprogramma. Dit steun ik volledig. Bij het Energiedebat in maart j.l. in Milieucentrum Weizigt hebben alle partijen zich in principe hiervoor uitgesproken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"