"Als de gemeente moeilijk doet, dan doen we het toch gewoon zelf"
Vrijdagmiddag 17 maart 2017 waren Drechtraadleden op bezoek bij Hardinxveld-Giessendam. Deze gemeente is miv 1 januari 2018 officieel lid van de Drechtsteden. Reden om eens kennis te gaan maken met deze gemeente. Burgemeester Heijkoop verwelkomde in het gemeentehuis de Drechtraadleden. Hardinxveld-Giessendam heeft 18.000 inwoners. Is een echt kerkendorp, heeft 21 kerkgenootschappen. Er is veel ondernemerschap en een hoog voorzieningenniveau.
Hierna gingen we op bezoek bij het Verzorgingshuis Lange Wei. Agnes Klaren, de directeur, vertelde dat er in het tehuis gezorgd wordt voor een warme omgeving voor de 85 bewoners. Het tehuis is helemaal ingericht voor de bewoners - met veelal verschillende stadia van dementie - dus in de tijd van hun jeugd. Dat spreekt aan, dat is herkenbaar. Er wordt veel samengewerkt met woningcorporaties, opleidingen, met Syndion, etc. Het is een gewilde werkgever en heeft financieel een triple A status.
Er zijn vele vrijwilligers en er wordt veel georganiseerd. Mensen weten van aanpakken. "Als de gemeente moeilijk doet, dan doen we het toch gewoon zelf".
Na een wandeling door het verzorgingshuis gingen we naar Den Breejen Shipyard. Dit bedrijf bouwt casco's, veerponten, doet complexe afbouw van schepen, refit (hergebruik van oude materialen). Het bouwt zo'n 2000 schepen per jaar. 50 Mensen zijn in vaste dienst. Daarnaast wordt personeel ingehuurd, vaak uit buitenland. De afbouw is heel specialistisch werk, dat blijft dan ook in Hardinxveld-Giessendam. Het bedrijf is ook cruiseschepen gaan bouwen, toen het in de scheepsbouw wat slechter ging. Nu trekt die weer aan. We bezochten ook het cruiseschip dat nu wordt afgebouwd.
Tot slot gingen we naar het museum de Koperen Knop. Alida de Jong, directeur, vertelde dat ook hier veel vrijwilligers werken, 130. Dat is hard nodig. Er wordt veel gebruik gemaakt van sponsoring. Zo is Den Breejen Shipyard een van de sponsoren. Het museum wordt bedrijfsmatig gerund, "we zijn nuchtere mensen". Er wordt momenteel gewerkt aan het maken van een nieuw theehuis en groot terras aan de voorkant. Ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In het museum ligt ook Trijntje, de oudste bewoonster van Nederland, zo'n 5500 jaar geleden. Zij werd gevonden tijdens de opgravingen voor de Betuwelijn.
Reacties