Gemeente geeft in samenwerking met Provincie het RIVM opdracht om lokale interventiewaarden voor PFOA op te stellen

In opdracht van de provincie Zuid-Holland is onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van PFOA in en rondom de stortplaatsen Derde Merwedehaven en Crayestein-West. Deze stortplaatsen vallen onder bevoegd gezag van de provincie. Op de stortplaatsen is in het verleden afval gestort dat afkomstig was van DuPont.

In het grondwater zijn rondom de stortplaatsen lage concentraties PFOA aangetroffen, die onder de gehanteerde grens voor PFOA in grondwater (248 ug/l) liggen.

Onderzoek
Het RIVM heeft in zijn rapportage 'Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden' een aantal aanbevelingen gedaan. De provincie zet deze aanbevelingen samen met het rijk en de betrokken gemeenten om in concrete acties. Zowel bij de stortplaatsen waarvoor de gemeente bevoegd gezag is, als bij de stortplaatsen met de provincie als bevoegd gezag is onderzoek gedaan om in kaart te brengen waar eventuele risico's zijn en welke maatregelen mogelijk zijn.

Vervolg
Ondanks dat op geen enkel meetpunt bij Crayestein-West en Derde Merwedehaven sprake is van overschrijding van de gehanteerde grens volgt nader onderzoek naar de herkomst van de aangetroffen PFOA. Mogelijke bronnen zijn naast het aanwezige stortmateriaal ook de
positie vanuit de lucht en instromend oppervlaktewater. Het vervolgonderzoek wordt afgestemd met de gemeente Dordrecht.

Om de ontwikkelingen bij Crayestein-West en Derde Merwedehaven zorgvuldig te kunnen volgen, wordt het reguliere grondwatermonitoringsprogramma van beide stortplaatsen uitgebreid met een regelmatige analyse op PFOA. De beheersmaatregelen voor de grondwaterstand bij stortplaats Crayestein-West worden zodanig aangepast dat verspreiding van PFOA tegen gegaan wordt. Tijdens het onderzoek is op één meetpunt een PFOA concentratie van 210 ug/l gemeten. Dit wijkt af van de andere metingen. Twee mogelijk beschadigde peilbuizen zijn afgedicht zodat het stortmateriaal en het grondwater niet meer met elkaar in contact kunnen komen. Een extern bureau wordt gevraagd archiefonderzoek te doen om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de hoeveelheden en samenstelling van het in het verleden door DuPont gestorte bedrijfsafval dat mogelijk PFOA bevatte. Het archiefonderzoek geeft ook meer duidelijkheid over de op dat moment van kracht zijnde vergunningsvoorwaarden en het door de exploitant van de stortplaats opgestelde stortreglement.

Risicogrens
De risicogrens van 248 ug/l is in 2014 in opdracht van DuPont/Chemours opgesteld door milieuadviesbureau ENVIRON Netherlands B.V op basis van de methodiek van de European Food Safety Authority (EFSA). Dit naar aanleiding van de bodemverontreiniging op het terrein van DuPont/Chemours. Omdat er nog geen landelijke interventiewaarde (landelijke norm) voor PFOA is vastgesteld, heeft de gemeente Dordrecht in samenwerking met de provincie aan het RIVM opdracht gegeven om lokale interventiewaarden voor PFOA op te stellen. Deze worden in het voorjaar van 2017 verwacht. Zodra deze beschikbaar zijn, zal de situatie aan de hand van de dan beschikbare laatste monitoringsgegevens van beide stortplaatsen opnieuw beoordeeld worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Levendige discussies op de KlimaatBorrel: "We moeten voorkomen dat alleen rijke buurten veel meer groen hebben"

Supertrotse achterachternicht bij onthulling Lenie Dickepad op Internationale Vrouwendag

"Wat we nodig hebben is een wenkend perspectief"